Tänavuse IDeeJazzi üks peaesineja on Sebastian Studnitzky

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Saksa multiinstrumentalist Sebastian Studnitzky.
Saksa multiinstrumentalist Sebastian Studnitzky. Foto: IDJazz

Tartus ja Narvas 4.–6. novembrini toimuv IDeeJazz toob Eestimaa sügisesse palju muusikat. Esinejate hulgas on ka Eesti publiku lemmik Saksa multiinstrumentalist Sebastian Studnitzky.

Festival avalikustas teisedki välisesinejad. Taanlane Ben Chawes, kes tänu oma ajatule ja säravale isiklikule vokaalile laulis end Ray Charlesi südamesse, esineb festivalil omanimelise trio koosseisus.

Šveitsi-Eesti ansambel BRAUN esitab improvisatsioonilist klubimuusikat. Bänd otsib inimese ja masina loodu ristumispunkte ning uurib korrelatsioone keskkonna ja esituse vahel

Studnitzky | KY - 4tet 

Sebastian Studnitzky – klaver / trompet / elektroonika

Laurenz Karsten – kitarr

Paul Kleber – bass

Tim Sarhan – löökriistad

Sebastian Studnitzky on saksa multiinstrumentalist ja helilooja. KY tähistab Studnitzky mitmekülgset muusikaprojekti, mis on ühtaegu minimalistlik, ent samas paljukihiline. Erinevalt tema varasemast, orkestraalsest projektist MEMENTO, mis tõi talle ECHO jazziauhinna, ammutab KY esteetilisi mõjusid hoopis elektroonilisest muusikast ja esineb väikse instrumentaalansambli kujul.

4-aastaselt trompetit ning 8-aastaselt klaverit mängima hakanud Studnitzky õppis Stuttgarti Riiklikus Muusikakõrgkoolis ja kolis seejärel Ameerika Ühendriikidesse, kus ta lõpetas Berklee Muusikakolledži filmimuusika alal. Praegu töötab Studnitzky professorina Carl Maria von Weberi nimelises Dresdeni Muusikakõrgkoolis, edendades seal oma kaasaegset ning avatud lähenemist jazzmuusikale. Just seal kohtus ta esimest korda trummar Tim Sarhani ja kitarrist Laurenz Karsteniga. Mõlema mängimisstiil on mõjutatud minimalistlikust techno-muusikast ning panustab seeläbi KY elektroonilisse kõlapilti.

2017. aastal ilmunud albumi «KY organic» produtseeris Studnitzky koos oma kauaaegse muusikalise koostööpartneri Paul Kleberiga RecPublica salvestusstuudios, mis asub sügaval Poola maapiirkonnas. Stuudio kauge ja eraldatud asukoht olid albumi valmimisel üliolulised, võimaldades täielikku eemaldumist Studnitzky rahvusvahelistest kontserttuuridest ning kodulinn Berliini pidevast suminast. Tema avatud meel ja eklektiline taust on võimaldanud tal ühendada minimalistlikku techno-tunnetust keeruka häältejuhtimise, innuka jazziimporvisatsiooni ja indie-popilike harmooniatega. Tulemus on ühtaegu rütmiline, mõtisklev ja romantiline. Veelgi märkimisväärsemaks teeb albumi see, et kõik selle elemendid on lindistatud akustilisel kujul.

Kuulates Studnitzky viimaste aastate loomingut, on selge, et «KY Organic» on osa suuremast kunstilisest rännakust täiusliku žanrite-vahelise keemia ning vastastikuse rikastamise poole. Studnitzky on KYga suutnud luua ainulaadse stiili, mida iseloomustab tasakaal kaasaegse ning ajatu vahel.

Allikas: ideejazz.ee

Taas oma külaskäiguga Eestit austav Peterburi jazzisaadikute kooslus Andrei Kondakov trio ühendab kaunil viisil roki ja jazzmuusika elemente klassikalise muusika kõladega.

Ungari üks paremaid muusikalisi jutuvestjaid Juhász Gábor esitab seekord publikule oma vanemat ja uuemat lüürilist loomingut koos oma trioga.

Andrei Kondakov trio ühendab kaunil viisil roki ja jazzmuusika elemente klassikalise muusika kõladega.
Andrei Kondakov trio ühendab kaunil viisil roki ja jazzmuusika elemente klassikalise muusika kõladega. Foto: IDeeJazz

Särav soulidiiva Sofia Rubina tutvustab oma albumit «Where It Begins», esitades plaadi muusikat seitsmeliikmelise ansambliga.

Tartu festivali osa avab maailma jazzieliiti kuuluv eesti klaverivirtuoos Kristjan Randalu.

Oleg Pissarenko.
Oleg Pissarenko. Foto: Kaupo Kikas

«Ma soovin, et kvaliteetne muusikakultuur oleks kättesaadav ka minu sünnilinnas Narvas, sellest on saanud minu jaoks omamoodi kinnisidee. Ja kuigi on elu loonud sellele mitmeid takistusi, nii majanduse kui viimasel ajal ka viirusnakkuste valdkonnast, olen alustatud teekonda jätkamas heade sõprade ja toetajate abiga. Soovin, et keset Eestimaa sügist saaksime end muusikaga heas mõttes laadida, kogedes kordumatuid elamusi jazzfestivali kontsertidelt,» ütles festivali korraldaja Oleg Pissarenko Postimehele.

IDeeJazz on toimumas Eestis juba 11. korda, festival Narvas on tänavu viiendat korda. Aastate jooksul on festivali lavadelt läbi käinud paljud maailma jazzikuulsused, näiteks Richard Bona, Dino Saluzzi, Anna Maria Jopek ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles