Riigikohus: omavalitsused ei tohi avalikule teabele juurdepääsu reguleerides seadusega vastuollu minna

Copy
Riigikohtus ei võtnud kaitsja kaebust arutusele.
Riigikohtus ei võtnud kaitsja kaebust arutusele. Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikohus tunnistas põhiseadusevastaseks ja kehtetuks Kohtla-Järve Linnavolikogu töökorra sätte, mis ei võimaldanud kodanikul saada koopiat volikogu istungi helisalvestisest.

Kohtus arutusel olnud juhtum puudutab kodaniku kaebust, milles sooviti saada koopiat Kohtla-Järve Linnavolikogu istungi helisalvestisest. Volikogu jättis kodaniku teabenõude rahuldamata, sest nende töökord ei lubanud salvestisi kopeerida ega volikogu kantseleist välja viia. Halduskohus rahuldas kodaniku kaebuse ja algatas Riigikohtus põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse.

Riigikohus tunnistas oma tänase otsusega vaidlusaluse volikogu töökorra sätte põhiseadusevastaseks. Kohus selgitas, et põhiseaduse järgi korraldavad kohalikud omavalitsused küll iseseisvalt kõiki kohaliku elu küsimusi, kuid ei tohi seejuures minna vastuollu seadustega.

Volikogu töökord rikub Riigikohtu hinnangul avaliku teabe seadust, mille järgi tuleb teabenõue täita teabenõudja soovitud viisil. Nimelt saab töökorra järgi salvestisega tutvuda üksnes volikogu kantseleis ning sedagi vaid juhul, kui tutvumiseks on põhjendatud huvi ja volikogu esimehe nõusolek.

Samas leidis Riigikohus, et seaduses sätestamata küsimustes saab omavalitsus avalikule teabele ligipääsu üle iseseisvalt otsustada. Kohus selgitas, et volikogu istungi salvestamine ja salvestisega tutvumine on iseenesest kohaliku elu küsimused, mida volikogu võib põhiseaduse järgi ka otse, ilma seaduse vahenduseta reguleerida.

Näiteks on volikogul võimalik ette näha, et istungi salvestis väljastatakse teabenõudjale failijagamiskeskkonna kaudu, kuid eelnevalt hinnatakse selle piiramatusse levikusse andmise põhjendatust, arvestades salvestiselt äratuntavate inimeste õigust eraelu puutumatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles