FOTO Internetis müüakse juriidilise aluseta maskikandmisest vabastavaid «tõendeid»

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Maske kontrollivatel turvameestel tuleb tihti tegeleda põhimõtteliste maskivastastega, kes ei allu kehtestatud reeglitele.
Maske kontrollivatel turvameestel tuleb tihti tegeleda põhimõtteliste maskivastastega, kes ei allu kehtestatud reeglitele. Foto: Sander Ilvest

Internetis pakutakse 12 euro eest maskikandmisest väidetavalt vabastavat tõendit, mis terviseameti teatel mingisugust juriidilist jõudu tegelikult ei oma. 

Terviseametini on jõudnud vihjed, et mitmes internetiportaalis müüakse tõendeid, mida reklaamitakse maskikandmise kohustusest vabastava dokumendina. 

Üks veebiportaal viitab valitsuse kehtestatud maskikohustusele, kuid ka erandile, et arstitõendiga võib maskikandmisest pääseda. 

«Hea, kui arst on teile selle kohta tõendi väljastanud, kuid arstid kardavad ja annavad selliseid dokumente välja vastumeelselt. Juhul, kui te ei saa maski kanda, siis on piisav, kui teavitate suuliselt isikut, kes teilt seda nõuab,» väidab veebileht.

Olenemata eelmainitud soovitusest pakutakse inimesele siiski arstitõendi «alternatiivi». 

Müüdava tõendi tagakülg.
Müüdava tõendi tagakülg. Foto: Kuvatõmmis veebilehelt

Terviseameti sõnul ei ole sellistel isetehtud tõenditel mingisugust juriidilist jõudu: vastunäidustuse maskikandmisele saab kinnitada üksnes arsti tõend. 

Ameti hädaolukorra staabi juhi Ragnar Vaiknemetsa sõnul tuvastab ja kinnitab maskikandmise vastunäidustuse eriarst, kes otsustab selle vastavalt patsiendi terviseseisundile. «Oluline on rõhutada, et tõendit, mis päriselt vabastab maski kandmisest, ei saa osta,» rõhutas Vaiknemets. 

Hädaolukorra staabi juhi sõnul on Covid-piiragutega seoses kaitsemaski kandmine välistatud väga vähestel inimestel. Maski ei pea kandma see, kellel langeb tavaõhku hingates vere hapnikutase alla normaaltaseme. Maskikandmine on vastunäidustatud ka näiteks raskete kopsu- ja südamehaigustega patsientidele, kes vajavad kodust hapnikravi. Maskikandmise kohustus ei kehti meditsiinilistel põhjustel ka neile, kes ei saa ise maski eemaldada, näiteks halvatud, voodihaiged ja sügava psüühikahäirega inimesed.

Arsti poolt väljastataval tõendil peaks olema märgitud patsiendi nimi ja isikukood. Samuti peab olema loetavalt kirjas tõendi kehtivusaeg, väljastanud arsti nimi, asutus, arsti kood, kuupäev ja allkiri.

Valitsuse korraldusest tulenevalt peab maski kandma täiskasvanute huvitegevuses ja -hariduses, täienduskoolitusel ja -õppes, konverentsidel; teatris, kontserdil ja kinos; meelelahutusteenustel, muuseumites ja näitustel, samuti toitlustusasutuste üldkasutatavates ruumides.

Maski tuleb kanda siseruumides toimuvatel avalikel koosolekutel ja muudel üritustel. Üldkasutatavates ruumides tuleb maski kanda sportimisel, treenimisel, spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel, samuti saunades, spaades, basseinides, veekeskustes ja ujulates.

Maski ei tule kanda tegevustes, kus see ei ole võimalik, näiteks vahetul sportimisel ja veega kokkupuutel, samuti restoranis süües. Seega ei pea veekeskuse duširuumis, basseinis ning saunalaval maski kandma, sest märjaks saanud mask kaotab oma efektiivsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles