Lauri Läänemets: kriisijuhtimine tuleb anda valitsuselt tagasi terviseametile (1)

Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Sander Ilvest

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimehe Lauri Läänemetsa (SDE) hinnangul näitab praegune olukord koroonakriisi lahendamisel, et kriisijuhtimine tuleb anda valitsuselt tagasi terviseametile ning põhiõiguste kitsendamist puudutavad otsused parlamendile.

Läänemetsa hinnangul on terviseameti täna ilmunud teade piirangute kehtestamise hiljaksjäämisest selge hinnang valitsuse tööle pandeemia ohjamisel. Teadusnõukoja asemel juhib hädaolukorra lahendamist hoopis valitsus.

Sotsiaaldemokraatide aseesimees jätkab valitsuse kriitikaga: «Kohalike valimiste eel ei soovinud valitsus langetada vajalikke otsuseid, kartes, et see mõjutab koalitsiooni valimistulemusi. Nüüd on selle tagajärjel ohtlikult kiiresti leviv nakatumine ja murettekitavalt kasvav suremine haigusse.»

Läänemetsa sõnul kinnitab see vajadust, et kriisijuhtimisel oleks selge eesmärk ja osapooltel selged rollid. Terviseameti ja valitsuse ülesanded on hägustunud, viimane on haaranud endale ka küsimused, mida oleks loomupärasem terviseametil otsustada ja juhtida.

«Tavaolukorras juhiks sündmusi ikka terviseamet ja eriolukorras valitsus. Nii nagu tavaolukorras teeb seda suurte tulekahjude korral päästeamet, mitte siseminister või vabariigi valitsus,» selgitas ta. «Valdkonna ministri ja valitsuse roll on toetada juhtivasutuse tööd, mitte hakata seda ise tegema, oma äranägemise ja poliitilise eelistuse ja kalkulatsiooni järgi.»

Tema sõnul on ka parlamendile vaja rohkem otsustusõigust piirangute kehtestamisel. «Hetkel otsustab valitsus ilma argumenteerimata, otsuseid pole võimalik tavakorras vaidlustada ning puudub parlamentaarne opositsiooni kontrolli võimalus,» selgitas Läänemets.

Läänemetsa sõnul tuleks valitsusel võimalikult kiiresti ametisse määrata terviseameti peadirektor, kellel oleks kriisireguleerimise taust ning erinevate asutuste koostöö kogemus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles