Covid-19 rekordite tagajärg: valmistatakse ette uut piirangupaketti (37)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mari-Anne Härma (pildil vasakul) sõnul on nakkusahel selge: kool, kodu, töö ja hoolekandeasutused.
Mari-Anne Härma (pildil vasakul) sõnul on nakkusahel selge: kool, kodu, töö ja hoolekandeasutused. Foto: Tairo Lutter

Eile lõid ­koroonaarvud taas musta ­rekordi, terviseameti prognooside järgi on ka lähiajal oodata keskmiselt 1900–2000 nakatunut päevas ja kokku üle 13 000 nakatunuga nädalat. Täna viib amet valitsusse uued piiranguettepanekud ja valmistab ette ka Covid-19 leviku katastroofi piiranguid.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma ütles Postimehele, et haigestumise kasvutempo tervikuna aeglustub, kuid järsku pööret languse poole praegu veel näha pole. «Kas see nakatumise pidurdumine on piisav, et vältida haiglate musta stsenaariumit, selgub järgmise nädala lõpus. Selleks aga peame selle nädala lõpus nägema, et juurdekasv on kümme protsenti ja järgmise nädala lõpuks alla viie,» rääkis ta. «Terviseamet valmistab ette meetmete paketti, mida on tarvis rakendada hiljemalt 15. novembrist, et vältida musta stsenaariumit haiglaravis. Täpsemad meetmed, mida me soovitame, selguvad järgmisel nädalal.»

Täna teeb terviseamet valitsusele ettepaneku kehtestada kord, et vaktsineeritud lähikontaktsed jääksid eneseisolatsiooni, kuna on näha, et nad nakatuvad pereringis. Ka teadusnõukoda on sama soovitanud. Teadusnõukoja juhi Irja Lutsari sõnul on pereringi nakkuse puhul näha, et nakatuvad kõik, ka vaktsineeritud pereliikmed. «See ei näita, et vaktsiinid ei toimi, nad hoiavad endiselt ära riski sattuda haiglaravile ja haigestuda raskelt deltatüvesse, mis on raskeim viiruse vorm,» selgitas ta.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles