Piima nimetuse kasutamist taimsete toodete kirjeldamisel asutakse välja juurima (6)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Kaera-, mandli-, riisi- ja teised joogid Lasnamäe Rimis.
Kaera-, mandli-, riisi- ja teised joogid Lasnamäe Rimis. Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Komisjoni otsusega ei tohi piima nimetust kasutada taimsete toodete kirjeldamisel, vaid neile tuleb leida teistsugune nimi. Tootjad ja kaupmehed püüavad suhtuda asjasse mõistvalt.

Teema pole iseenesest uus, sest piimaga seotud mõistete kasutamise taimsete toodete puhul keelasid Euroopa Parlament ja Nõukogu ära juba kaheksa aastat tagasi. Eesti taotles maaeluministeeriumi initsiatiivil erisust, kuid oma tahtmist ei saavutanud.

Saaremaal tegutseva osaühingu Saaremaa DeliFood kvaliteedi- ja tootearenduse juht Merike Puskar tähendas, et teavitus muudatuste kohta tuli neile maaeluministeeriumist üleeile. Samasisulise sõnumi sai paarkümmend aastat tagasi kohukeste valmistamisega alustanud, kuid vähehaaval tootesortimenti suurendanud ning praegu ka veganitooteid pakkuv firma Eesti Toiduainetetööstuse Liidult.

Puskar tunnustas alustuseks toimivat ja selgeid sõnumeid kandvat infovahetust. «Jäin seda lugema ja töötasin veel täna (eile – toim) töö juures oma peas läbi. Asja eesmärk on arusaadav: piim on piim ja taimne [toode] on taimne,» sedastas ta. Samas tähendas Merike Puskar, et kui vaadata sõnumi taha, siis võib seda tõlgendada kui Euroopa Liidu soovi panna inimesi rohkem eelistama piimatooteid. «Eks see lobitöö tuleb väga palju tõenäoliselt piimatootjatelt,» lisas Saaremaa DeliFoodi kvaliteedijuht.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles