GRAAFIK Jaan Sütt: kas oleme komandanditunni sisseviimiseks valmis? (43)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Haiglad peavad hakkama patsiente selekteerima. Pildil Põhja-Eesti regionaalhaigla Covidi-osakond.
Haiglad peavad hakkama patsiente selekteerima. Pildil Põhja-Eesti regionaalhaigla Covidi-osakond. Foto: Madis Veltman

Arstide liit tegi eile valitsusele ettepaneku määrata Covidi-voodikohtade arvu ülempiir, mille täitumisel saadetakse ülejäänud vältimatu haiglaravi vajajad koju. Minister Tanel Kiik leiab, et haiglate must stsenaarium saabub siis, kui ravi vajab 700–800 patsienti, kuid uusi piiranguid kaalutakse alles 15. novembrist.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma sõnul kasvab haiglaravi vajadus iga nädalaga 70–100 inimese võrra ja paari nädala pärast võib haiglasse jõuda üle saja inimese päevas.

Postimehe prognoosi järgi täitub 800 patsiendi piir enne novembri keskpaika.

Eile hommikul oli haiglates 610 koroonaviirusega nakatunut ja ööpäeva jooksul suri 13 haiget.

«Mida kauem praegu viivitada, seda suuremad on otsesed ja kaudsed kahjud kogu ühiskonnale,» nentis arstide liidu juht Jaan Sütt ja lisas, et sellest, kas valitsus nende pöördumisele vastab või mitte, ei muutu midagi. «Loevad otsused, ja olukord on sealmaal, et riik peab sekkuma.»

Eesseisvaks patsientide selekteerimiseks ootavad arstid valitsuse korraldust, milleks teeb ettepanekud terviseameti juht. «Viimased kaks kuud töötab aga terviseamet ilma juhita,» tõdes Sütt, kelle arvates peavad kriisi vedama kindlad käilakujud.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles