FOTOD President Karis: ebameeldivad asjad nõuavad võimalikult kiireid otsuseid

BNS
Copy

Oma esimesel sisevisiidil Valgamaal viibiv president Alar Karis märkis neljapäeval, et jätkuv tervisekriis on jätnud jälje eri eluvaldkondadele ning kui midagi on ka valesti otsustatud, tuleb uuesti otsustada.

«Seda Eesti piirkonda tuleb pidada Eesti väravaks, mitte ääremaaks. Paljud asjad algavad just Valgast ja Valgamaalt,» lausus Karis. «Koroonakriis toob teravalt esile Eesti meditsiini sõlmprobleemid. Eeskätt ei jätku õdesid. Arstid on korraga tööl mitmetes tervishoiuasutustes, sest muidu poleks mõnes Eesti piirkonnas üldse arste. Sellises hapras süsteemis tekitab kasvõi ühe inimese lahkumine tühiku,» ütles president.

Kohtumisel Valga haigla juhtkonnaga puudutati vaktsineerimisega seotud probleeme, sealhulgas levivaid müüte ning seda, et vaktsineerimistempo tõstmisel on tähtis koostöö kohalike omavalitsustega.

Valga riigigümnaasiumi õpilastega kohtudes rääkis president teadmistest ja valikutest, mida teadmised noorte elus võimaldavad. Ta tõstis esile kriitilise mõtlemise tähtsust. «Praeguses kriisiolukorras on maailm informatsioonist nõnda kirju, et isegi asjatundjatel, näiteks arstidel, on raske tegutseda ja otsustada. Oluline on mitte loobuda küsimast. Oluline on hoida tarkade poolele,» selgitas president.

Õpilased tundsid huvi, mida arvata poliitikute koole puudutavatest otsustest viiruspuhangu kriitilises faasis. President Karis leidis, et koroonakriisis peaksid riigi otsused olema selged, hästi põhjendatud ja tõhusalt kommunikeeritud. Riigipea rõhutas koolitunnis abiturientidele otsustamise tähtsust. «Ebameeldivad asjad ei upu nagu lutsukivi, nendega tuleb võimalikult kiiresti tegeleda ja langetada otsuseid. Ja kui valesti läheb, tuleb uuesti otsustada. Kõige halvem on otsustamatus,» ütles riigipea.

President tutvus Valgas kohaliku päästekomando töö ja meeskonnaga. Päästeamet on kogu tervisekriisi vältel olnud kaasatud ning vastutanud piirkondlike kriisikeskuste toimimise eest. Kohtumisel nenditi, et sügavas tervisekriisis on hädavajalik poliitiline konsensus üksnes ühel eesmärgil - viiruspuhanguga tõhusal võitlemisel - sarnaselt lähimineviku eesmärgiga ühineda Euroopa Liidu või NATO-ga, kui poliitilised jõud olid ühemeelsed.

President tutvus veel Valga linnaarhitekti Jiri Tintera juhatusel Valga linnaga ning kohtus valla juhtidega. Samuti külastas president Karis Tõrva vallas põllumajandusettevõtet Hummuli Agro ja tutvus Hummuli lasteaeda Sipsik ehitatava õppelaudaga. Neljapäeva õhtul kohtub riigipea Tõrva valla juhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles