Portugali president kuulutas välja ennetähtaegsed valimised

Copy
Marcelo Rebelo de Sousa.
Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: Zed Jameson

Portugali konservatiivne president Marcelo Rebelo de Sousa teatas neljapäeval parlamendi laialisaatmisest ja kuulutas 30. jaanuariks välja ennetähtaegsed valimised.

President langetas otsuse pärast valitsuse 2022. aasta eelarve tagasilükkamist.

Peaminister Antonio Costa on juba lubanud teha kampaaniat «tugevdatud, stabiilse ja püsiva enamuse nimel». Costa loodab valimistel saavutada tugevama enamuse.

Costa kaotas peamiselt väiksemate vasakparteide toetuse, kes hääletasid koos opositsiooniga eelarve vastu. Parempoolset opositsiooni kimbutavad samal ajal sisemised lõhed.

Korralised valimised oleksid riigis toimunud 2023. aastal.

Parempoolne opositsioonijuht Rui Rio avaldas juba varem arvamust, et valimised peaksid toimuma nii kiirelt kui võimalik ehk jaanuaris.

Poliitikateadlane Paula Espirito Santo seevastu ütles uudisteagentuurile AFP, et ennetähtaegsed parlamendivalimised kahjustavad enamikku praeguse parlamendi võtmetegijaid.

Santo sõnul riskivad äärmusvasakpoolsed end valitsusest distantseerides poliitilise harakiriga, aga parempoolsed parteid pole valimisteks valmis ja neil puudub ühendav liider.

Peaministri ja presidendi jaoks tähendas ummikseis ühtlasi suutmatust planeerida Euroopa taastefondi kasutamist koroonaviiruse pandeemiast taastumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles