LAVi valimistel langes valitsuspartei toetus alla 50 protsendi

Copy
Korruptsioonivastane meeleavaldus ANC peakorteri juures Johannesburgis.
Korruptsioonivastane meeleavaldus ANC peakorteri juures Johannesburgis. Foto: LUCA SOLA

Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) esmaspäeval toimunud kohalikel valimistel langes valitseva Aafrika Rahvuskongressi (ANC) toetus esimest korda alla 50 protsendi, teatasid neljapäeval keskvalimiskomisjon ja meediakanalid.

ANC toetus langes 46 protsendi peale, mis näitab, et valijad on pööramas selga parteile, mis on olnud üleriigiliselt võimul alates 1994. aastast.

Tööpuudus on riigis püsinud kõrge ning korruptsiooni ja kuritarvituste tõttu on suuri probleeme isegi elanikkonna elektrivooluga varustamises. Kuna ANC on pikka aega üksi võimu hoidnud, siis ei saa erakond probleemides kedagi teist süüdistada.

ANC kõrged liikmed, teiste seas ekspresident Jacob Zuma, on silmitsi rea korruptsiooniuurimistega. Juulis vallandas Zuma vangistamine mässud ja rüüstamised, milles sai surma vähemalt 354 inimest.

40 miljoni elanikuga LAVi 26 miljonit registreeritud valijat valisid 257 omavalitsuse volikogud. Valimistel osales 60 000 kandidaati, kellest rekordarv ehk 1700 olid sõltumatud.

Tulemused ennustavad valitsuserakonnale keerulisi parlamendivalimisi 2024. aastal.

Valimiskomisjon püüdis valimisi pandeemia tõttu edasi lükata, kuid konstitutsioonikohus lükkas taotluse tagasi ja andis korralduse viia need läbi 1. novembril. Madalama vaktsineeritusega piirkondades loodi jaoskondadesse vaktsineerimiskeskused.

LAVis on täielikult vaktsineeritud pisut üle 12 miljoni inimese ehk 30 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. Novembri lõpuks loodetakse jõuda 40 protsendini.

Riigis on pandeemia jooksul registreeritud 2,92 miljonit nakatumist ja koroona tõttu on surnud 89 100 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles