Vaba Eesti esimene ja viimane hukkamine toimus 30 aastat tagasi Patarei vangla paksude ja kõledate müüride vahel, kui oma kuulsusetu lõpu leidis vaid 26-aastaselt kolmikmõrvar Rein Oruste.

Vaba Eesti esimene ja viimane hukkamine toimus 30 aastat tagasi Patarei vangla paksude ja kõledate müüride vahel, kui oma kuulsusetu lõpu leidis vaid 26-aastasena kolmikmõrvar Rein Oruste.

1990. aasta 14. juunil kukub Pärnu maakohtus kohtunik Rein Kiviloo haamer, mis nimekaim Reinule enam pikalt elupäevi ette ei näe. «Kohtuotsus on lõplik, edasikaebamisele ega protestimisele ei kuulu,» teatab ENSV ülemkohtu eesistuja Kiviloo.

1989. aasta septembri alguses leiti Pärnus Raekülas Riia maantee äärsest metsast puuokstega kaetud tundmatu noormehe laip. Üsna pea selgus, et see oli Rein Oruste esimene ohver, Reinu sõber Margus, kelle ta kaks nädalat varem oli metsa meelitanud ning surnuks peksnud. Tunnistajad rääkisid, et Oruste oli Margust pidanud pealekaebajaks. Nimelt oli Oruste röövinud Marguse nähes ühelt mehelt pudeli viina, jalast botased, seljast kilejope ja teksapüksid. 24. augusti hommikul sai Oruste teada, et sõber Margus oli mingil põhjusel öö miilitsas veetnud. Oruste kahtlustas, et Margus on ta reetnud ning «poiste peale kaebamas» käinud, seega tuli midagi ette võtta. Oruste rääkis, et tahtis sõbra Riia rongile panna ning linnast ära saata.

Kommentaarid (1)
Copy