Haigekassa eraldab reservkapitalist tosin miljonit koroonakuludeks

Copy
Haigekassa peahoone Tallinnas.
Haigekassa peahoone Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Haigekassa nõukogu teeb valitsusele ettepaneku haigekassa reservkapitali kasutusele võtmiseks 11,79 miljoni euro ulatuses. See võimaldab raviasutustel Covid-19 patsientide vastuvõtuks tööd ümber korraldada ja maksta Covid-19 patsientidega kokkupuutuvatele tervishoiutöötajatele kõrgendatud töötasu.

Eesti Haigekassa nõukogu esimehe, tervise- ja tööministri Tanel Kiige sõnul on reservkapitalist võimalik maksta Covid-19 patsientidega tegelevatele arstidele ja õdedele kõrgendatud määras tasu. «Samuti võimaldab see katta raviasutuste kulusid seoses töö ümberkorraldamisega,» lisas Kiik.

Eriarstiabis suunatakse lisavahendid töötasu hüvitamiseks Covid-patsientidega tegelevates nakkusosakondades, sealhulgas II ja III astme intensiivravi osakondades. Õendusabis on kavas kompenseerida täiendavalt voodipäeva tasu Covid-19 positiivsete patsientide viibimisel õendusabi osakonnas.

Reservist raha eraldamist pooldab ka haigekassa juhatuse liige Pille Banhard. «Tervishoiukulud seoses Covid-19 haigestumise kolmanda lainega on prognoositust kõrgemad ning nende kulude katmiseks on vaja lisaraha,» lausus ta.

Haigekassa reservkapitali võib kasutusele võtta vaid erandkorras tervise- ja tööministri ettepanekul ja vabariigi valitsuse korraldusega. Haigekassa reservkapitali suurus on praegu 93,2 miljonit eurot, mis moodustab 5,4 protsenti haigekassa eelarve mahust.

Haigekassal tuleb 2022. aastal reservkapitali maht seadusega ettenähtud suuruses taastada. Haigekassa reservkapitali moodustamist reguleerib Eesti Haigekassa seadus. Tegemist on haigekassa eelarvevahenditest moodustatava reserviga, mis on mõeldud makromajanduslikest muutustest tekkivate eelarveriskide vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles