Eesti diplomaadid käisid Kesk-Aasias arendamas digikoostööd

Copy
Välisministeeriumi delegatsioon (Hannes Astok, Jüri Seilenthal, Toomas Tirs) Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia ühisel majandusfoorumil Biškekis.
Välisministeeriumi delegatsioon (Hannes Astok, Jüri Seilenthal, Toomas Tirs) Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia ühisel majandusfoorumil Biškekis. Foto: Välisministeerium

Täna osales välisministeeriumi delegatsioon Kõrgõzstani pealinnas Biškekis toimunud esimesel Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia ühisel majandusfoorumil.

Eesti delegatsiooni juhtinud välisministeeriumi välismajanduspoliitika ja arengukoostöö osakonna peadirektori Jüri Seilenthali sõnul oli kohtumine suur samm edasi Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia viie riigi partnerluses. Nendele riikidele on Euroopa Liit juba täna suurim investeeringute- ja kaubanduspartner, moodustades kolmandiku ekspordikäibest.

Seilenthal ütles, et Kesk-Aasia on suure arengupotentsiaaliga piirkond, kus on noor ja haritud rahvastik ning rikkalikult maavarasid. «Edasised arengud majandus- ja õiguskeskkonnas muudavad piirkonna atraktiivseks Euroopa Liidu, sealhulgas Eesti ettevõtetele,» märkis ta.

Seilenthali arvates teeb Euroopa Liit Kesk-Aasia riikidega koostööd eelkõige kliima- ja digiarengu küsimustes. «Täiendava tähelepanu ja tõuke koostööle selle piirkonnaga annavad hiljutised sündmused Afganistanis,» lisas ta.

Digiarengu vaates on märkimisväärne neljapäeval Kõrgõzstanis alanud Euroopa Liidu esimene kaheaastane mestimisprogramm Kesk-Aasias. Selle juhtpartner on Eesti E-riigi Akadeemia (eGA).

Eesti suursaadik Kesk-Aasia riikides Toomas Tirs rõhutas, et eGA on Eesti arengukoostöö projektide raames koos teiste partneritega Kõrgõzstanis digiarengut nõustanud juba aastaid. «Selle tulemusena on siin üles ehitatud näiteks Eesti X-tee vaste Tunduk. Uue programmiga saab senine koostöö jätkuda nüüd juba uuel tasemel,» lisas Tirs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles