95 protsenti koroonaravi kuludest on läinud vaktsineerimata patsientide raviks (3)

BNS
Copy
TÜ kliinikum, koroonahaiged. Foto on illustratiivne.
TÜ kliinikum, koroonahaiged. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Covid-19 ravi on haigekassale maksma läinud üle 100 miljoni euro, 95 protsenti nendest kulutustest on läinud vaktsineerimata inimeste haiglaravile.

Raviarve diagnooside järgi on 2020. aasta algusest saadik pöördunud arsti poole ägedate haigusjuhtude või tüsistustega 238 003 inimest ja neile on ravi kompenseeritud 56,6 miljoni euro eest.

Haiglaravi on vajanud 11 958 inimest ja nende haiglaravikulu on praeguse seisuga 51,6 miljonit miljonit, ütles haigekassa analüütik Kadri Haller-Kikkatalo teisipäeval toimunud pressikonverentsil.

Seni kalleim ravijuhtum on haigekassale maksnud 422 370 eurot ja isik viibis haiglas 156 päeva. Tegu oli vaktsineerimata inimesega.

Haiglarahvi keskmine hind on vaktsineerimata patsiendi puhul ligi 1000 eurot kõrgem kui vaktsineeritud patsiendi puhul. Samuti veedavad vaktsineerimata inimesed haiglas kauem aega.

Vaktsineerimine on säästlikuim

Haller-Kikkatalo toonitas, et enim säästab raviraha vaktsineerimine, tänu millele on praeguseks arvestuslikult kokku hoitud ligi 13 miljoni euro ulatuses ravikulusid. Seni kalleim ravijuhtum on haigekassale maksnud 422 370 eurot ja isik viibis haiglas 156 päeva. Tegu oli vaktsineerimata inimesega.

Haiglaravi vajadus on vaktsineeritute seas neli ja pool korda väiksem ning vaktsineeritutel on kuus korda väiksem võimalus sattuda intensiivravisse. Ka suremus on vaktsineeritute seas kaks ja pool korda väiksem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles