Covidi põdejad tõukavad teisi haigeid surmaga silmitsi (12)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
TÜ kliinikumi traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku juhataja professor Aare Märtson on valmis, et ortopeedia osakonnast saab ülehomme tõenäoliselt hoopis Covidi-osakond.
TÜ kliinikumi traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku juhataja professor Aare Märtson on valmis, et ortopeedia osakonnast saab ülehomme tõenäoliselt hoopis Covidi-osakond. Foto: Margus Ansu

Professor Aare Märtson ütleb, et ei tea, mis saab nendest, kelle operatsioon on tulnud koroonaviirushaigete üha suureneva arvu tõttu Tartu Ülikooli kliinikumis edasi lükata.

Traumatoloogia ja ortopeedia kliinik, mida ta juhatab, ei näi üksusena Covidi-pandeemia eesliinil. Märtsongi möönab, et see, millega kliiniku kirurgid ja õed on tavaolukorras päevast päeva rinda pistnud, pole kuskilt otsast seotud nakkushaigustega. Tegusamail nädalail on nad teinud kuni 30 liigesevahetust, peamiselt puusas ja põlvedes, vähem õlas ja randmes, labakäes ja küünarnukis.

Nüüd tuleb neil 4000 inimesel, kes on Märtsoni juhatatavas kliinikus operatsioonijärjekorras, panna end valmis pikemaks ootamiseks. Kui TÜ kliinikum peatas koroonaviiruse pealetungi all kaks ja pool nädalat tagasi plaanilise statsionaarse ravitöö, tähendab see, et ainuüksi traumatoloogia ja ortopeedia kliinikus jääb sel ja järgmisel kuul ära 250 lõikust. Seda lisaks noile 150-le, mis jäid ära ja tuli edasi lükata kevadise koroonalaine tõttu.

Põhjus on selles, et haigla on pidanud suure hulga töötajaid, ennekõike õdesid ja anestesiolooge, saatma appi sinna, kus lamavad ning sagedasti võitlevad elu-surma piiril koroonahaiged. Haiglatöötajaid lihtsalt ei jätku enam selleks, et teha lõikusi, mille kardioloogid, pulmonoloogid, neuroloogid ja paljude teiste erialade spetsialistid on juba ammu plaani võtnud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles