Viltusest majakast saab randatrügijatele hoiatav näide

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiipsaare majakas kümne aasta eest.
Kiipsaare majakas kümne aasta eest. Foto: Harli Uljas/Scanpix

Saaremaa Kihelkonna vald tahab merele jalgu jäänud Kiipsaare majakakompleksi hakata eksponeerima kui hoiatavat näidet selle kohta, millega võib lõppeda loodusjõudude eiramine.

Kihelkonna vallavanema Raimu Aardami sõnul tuleks praeguseks sisuliselt mere poolt alla neelatud majakakompleksi lähistele panna püsti üks võrdlev pilt sellest ajast, kui majakavahi hoone ja ka majakas ise asusid veel keset maad, kirjutab Saarte Hääl.

«See oleks väga õpetlik näide, mis tegelikult juhtub, kui tõsiselt merega rinda pista, ja kumb siis võitjaks jääb,» rääkis Raimu Aardam, kelle sõnul peab vald mõistlikuks majaka ja kompleksi varemed puutumatul kujul alles jätta.

Möödunud nädalal pöördus Kihelkonna vallavalitsus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning keskkonnaameti poole, et saada nõu, mida ette võtta Saaremaa Pisa torniks hüütava laguneva Kiipsaare majakakompleksiga.

«Otsime lahendusi, kuidas õiguslikult lahendada Kiipsaare majaka ja majakavahi hoone edasine saatus,» lausus Raimu Aardam.

Ta lisas, et omavalitsuse soov ei ole omanikult kompleksi ära võtta, vaid selgitada, mida vald saaks teha ja kaasa aidata, et majakas ja kolmveerandi ulatuses merre vajunud majakavahihoone edasi ei laguneks.
Valla kirjale vastanud keskkonnaamet leiab, et Kiipsaare majaka kompleksi kuuluvaid ehitisi ei ole vaja tingimata lammutada ega korrastada.

Seitsme aasta jooksul, mil majakakompleksil on olnud uus omanik, pole kinnistul mingit arengut toimunud ning Kiipsaare tuletorn, majakavahi maja, saunahoone ja kaev on olnud ilmastiku meelevallas. Meri on maalt lõivu võtnud ja nüüd asub 1933. aastal ehitatud tuletorn rannikust umbes 60 meetri kaugusel meres.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles