Keskkonnaminister arutas USA poliitikutega kliimamuutuste peatamist (1)

Copy
Keskkonnaminister Tõnis Mölder ja USA kliima eriesindaja John Kerry Glasgow's.
Keskkonnaminister Tõnis Mölder ja USA kliima eriesindaja John Kerry Glasgow's. Foto: Keskkonnaministeerium

Keskkonnaminister Tõnis Mölder osales teisipäeval koos USA kliima eriesindaja John Kerry ja USA transpordiministri Pete Buttigiegiga Glasgows toimunud õhtusöögil, kus arutati kliimamuutuste pidurdamise ja leevendamise võimalusi.

Keskkonnaministeerium vahendab, et kõrgetasemelisel õhtusöögil räägiti John Kerry algatusest ehk First Movers koalitsioonist ning lennundussektori dekarboniseerimisega seotud väljakutsetest ja võimalustest.

Mölder kinnitas oma sõnavõtus, et Eesti on pühendunud Pariisi kliimaleppega võetud eesmärkide täitmisele ning rõhutas, et kõik riigid peavad tõhustama oma kliimategevusi. «See väljakutse on ka võimalus – liigume nii uutele tehnoloogiatele, mis viivad meid maailma, kus me ei sõltu enam fossiilkütustest,» rääkis Mölder. «Me mõistame, et see võtab aega ja peame tagama, et keegi ei jääks maha,» lisas ta.

Keskkonnaminister märkis, et Eesti lennundussektori väiksus võimaldab meil olla paindlikum ja avatum uute, saastevabade tehnoloogiate kasutusele võtmisel.

Kliimaneutraalsuse saavutamiseks kogu lennundussektoris on Mölderi sõnul oluline välja töötada uusi kütuseid, mis põhinevad taastuvatel energiaallikatel. «Usume, et säästvad lennukikütused peavad muutuma kättesaadavamaks. Selleks on oluline, et rahvusvahelise tsiviillennunduse organisatsiooni osalised lepiksid kokku ülemaailmsetes standardites ja kriteeriumides, mis tagaksid kütuste ohutuse ja madala süsinikujalajälje,» lausus ta.

John Kerry avaldas heameelt, et USA on tagasi Pariisi kliimaleppe juures ja panustab üha enam kliimasoojenemise pidurdamisele. Kerry sõnul ei suuda me kõikide riikide ja sektorite panuseta kokkulepitud eesmärke täita, et hoida kliima soojenemine alla kahe kraadi võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse ajaga. Ta rõhutas, et eesmärk ja ambitsioon on jätkuvalt 1,5 kraadi juures.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles