Paet konfliktist EL-i idapiiril: Lukašenka ei pea inimelusid millekski (6)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi

Euroopa parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet peab Valgevene-Poola piiril aset leidvat rünnakut ohtlikuks pretsedendiks, mille vastu tuleb astuda võimalikult kiireid ja laiapõhjalisi samme.

«Meie silme all areneb hübriidsõja ohtlik ja eriti küüniline vorm, kus pagulaste inimelusid ei pea diktaator millekski,» kirjeldab ta olukorda. Aastatel 2005-2014 välisministri ametit pidanud Paeti sõnul on Valgevene-Poola piirikriisi kiireks lahendamiseks vaja astuda paralleelselt mitmeid samme.

Paeti hinnangul peab Valgevene diktaatori käitumine saama kiire ja adekvaatse rahvusvahelise hinnangu. «Samuti tuleb järjekindlalt tõstatada teema ÜROs, OSCEs ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides,» selgitas ta, «praeguses olukorras on oluline teiste EL-i ja NATO riikide ühene poliitiline ja praktiline tugi Poolale, Leedule ja Lätile.»

Paeti sõnul pole pagulaste saatmisel Valgevenest naaberriikidesse mingisugust õiguslikku alust. «Valgevene on juba piisavalt turvaline riik, kuhu nad on sisenenud seaduslikult viisaga,» selgitas ta.

Tõhusa meetmena diktatuuririigi käitumise vastu on vaja tugevdada piiranguid nii Lukašenkale kui ka tema lähikondlastele. Sihikule tuleks võtta ka riiklik lennufirma Belavia. «Vaja oleks lõpetada lennukite varuosade tarnimine,» märkis Paet.

Pagulaste peamises lähteriigis Iraagis tuleb sealse meedia kaudu paljastada Lukašenka režiimi pettused. «Lisaks tuleb suhelda resoluutselt lennufirmadega, kes praegu pagulasi Iraagist Minskisse viivad,» ütles ta.

«Valgevene-Poola piirile jõudsid üleeile Aljaksandr Lukašenka režiimi hübriidsõja raames ja relvastatud eriväelaste eskordi saatel sajad migrandid. Rändajad üritasid tara lõhkudes üle piiri saada, kuid olid sunnitud õhtu saabudes piiritara äärde laagrisse jääma. Eilne päev piiril suuremaid kokkupõrkeid ei toonud,» kirjutab Postimees.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles