Balti kaitseministrid: Valgevene hübriidrünnak on tõsine oht Euroopa julgeolekule (5)

Copy
Migrandid Valgevene-Poola piiril ootamas.
Migrandid Valgevene-Poola piiril ootamas. Foto: EPA/Scanpix

Eesti kaitseminister Kalle Laanet, Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas peavad Poola-Valgevene ja Leedu-Valgevene piiril arenevat julgeolekukriisi väga muret tekitavaks ning mõistavad ühemõtteliselt hukka Valgevene režiimi jätkuva hübriidrünnaku tahtliku eskaleerimise, mis on tõsine oht Euroopa julgeolekule.

Avaldus täismahus:

Suured inimrühmad koondatakse ja transporditakse piirialale, kus neid seejärel sunnitakse ebaseaduslikult piiri ületama. See suurendab provokatsioonide ja tõsiste vahejuhtumite ülekandumise võimalust sõjalisse domeeni.

Lisaks on muret tekitav hiljutine Venemaa Föderatsiooni vägede kogunemine Ukraina piiri lähedale, mis võib kaasa tuua täiendavaid julgeolekuriske.

Praegune olukord on meie regiooni, NATO ja Euroopa Liidu kõige keerulisem julgeolekukriis paljude aastate jooksul.

Arenev kriis nõuab NATO liitlaste ja Euroopa Liidu liikmesriikide jätkuvat ühtsust, ühist olukorrateadlikkust ja -käsitlust tagamaks, et ebaõnnestuksid Valgevene ja Venemaa Föderatsiooni tahtlikud katsed Euroopas julgeolekuolukorda destabiliseerida.

Kutsume üles suurendama Euroopa Liidu praktilist toetust oma välispiiride turvalisuse tugevdamiseks.

Peame oma naabreid täielikult toetama ja tagama, et ükski Valgevene või Venemaa Föderatsiooni samm ei jääks tähelepanuta. Oleme valmis Poolat toetama.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles