Terviseamet: Eestis on tuvastatud kaks gripijuhtumit (1)

Copy
Palavik.
Palavik. Foto: Shutterstock

Sel hooajal on kinnitatud kaks gripiviiruse juhtu ja terviseameti teatel on domineerivateks neist boka-viirusnakkus ja rinoviirus. 

Terviseameti gripikeskuse spetsialisti Eliisa Metsoja sõnul pöördus eelmisel nädalal ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arstide poole 6175 inimest, millest 36 protsenti moodustavad lapsed.

«Kõige enam registreeritud pöördumisi on Tallinnas, Tartumaal, Viljandimaal, Raplamaal, Pärnumaal ja Ida-Virumaal,» selgitas ta. Eelmisel nädalal ei kinnitatud laboratoorselt ühtegi gripiviiruse juhtu.

Metsoja tuletas meelde, et gripiviirust saab ennetada vaktsineerimisega. «Eelmisel hooajal oli elanikkonna seas kokkupuude gripiviirusega minimaalne, mistõttu on uue hooaja alguseks vaktsineerimata inimesed viiruse suhtes vastuvõtlikud,» selgitas ta.

Metsoja sõnul võib piirangute leevenemine soodustada ka teiste respiratoorsete viiruste levikut. «Kuna tulev hooaeg võib tulla karm, soovitab Terviseamet ennast ja oma lähedasi gripi vastu vaktsineerida,» rääkis ta.

Selle aasta oktoobrist saavad perearsti juurest tasuta vaktsineerida 65+ inimesed, jätkuvalt on vaktsineerimine tasuta ka hooldekodu elanikele. «Kindlasti peaksid vaktsineerimisele mõtlema eakad ja inimesed, kes puutuvad kokku vanemaealistega või põevad kroonilisi haigusi,» lisas Metsoja.

Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. «Gripi vastu võivad end vastunäidustuste puudumisel vaktsineerida kõik soovijad alates 6- elukuust,» selgitas ta.

65-aastaste ja vanemate inimeste vaktsineerimisega tegelevad eeskätt perearstid. Tasuta vaktsineerimist saavad läbi viia kõik haigekassa lepingupartnerid, kellel on olemas gripivaktsiin: vaktsineerijad apteekides, haiglates, eratervishoiuasutustes. Vaktsineerimine tasustatakse haigekassa poolt.

Terviseamet tuletab meelde, et haigustunnuste ilmnemisel tuleb jääda koju ja võtta ühendust perearstiga, kes määrab ravi ja vajadusel suunab ka testima. Lisaks algavale gripihooajale on Eestis praegu ka koroonaviiruse pandeemia, mistõttu tuleb haigestumisse suhtuda tõsiselt ja järgida kõiki ennetusmeetmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles