Linnahalli vastupidavus sai ekspertidelt kauaoodatud hinnangu (3)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Tallinna linnahall.
Tallinna linnahall. Foto: Mihkel Maripuu

Novembri alguses valminud ekspertiishinnang näitas Tallinna linnahalli katuse kandevõime vähenemist. Tallinna linn keelas avalike ürituste korraldamise linnahalli katusel kuni hoone rekonstrueerimiseni.

Pärast 27. augusti vahejuhtumit, kui droonietenduse ajal hakkas tuhandete külastajate all linnahalli katus vappuma, seati kahtluse alla kogu ehitise vastupidavus ning ohutus. 

Linna tellitud ja novembri alguses valminud ekspertiishinnang näitas, et hoone kandevõime on küll ajaga vähenenud, kuid kasutuskoormus on säilinud sedavõrd, et linnavalitsus ei pea vajalikuks täielikult linnahalli katusele ligipääsu piirata.

«Meie arusaamise järgi on linnahall turvaline tavapäraseks kasutamiseks, kõndimiseks, ja viibimiseks. Selles osas soovime hoida linnahalli avatuna,» selgitas Tallinna linnasekretär Priit Lello.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikov lisab, et suure hulga inimeste tavapärane liikumine jäähalli katusel on lubatud. «Sellisel juhul ei ole liikumine sünkroonne, mistõttu resonantsi ohtu ei ole.»

Eksperthinnangu järel ei täpsusta linn, millised kriteeriumid tuleks sätestada inimeste piirarvule ehitise katusel. «Saame ekspertiisist aru, et nimetatud kasutuskoormus on suures plaanis säilinud. Sellele koormusele vastavalt võib koormust lubada,» märgib Lello.

Samuti ei ole selge, mida saab käsitleda avaliku üritusena. Teatavasti on linnahall üks menukamaid paiku, kus uut aastat vastu võtta. Iseeneslikku rahvakogunemist ei käsitle aga linn üritusena, mida oleks vaja reguleerida või piirata. «Selline tegevus ei vaja luba ning on käsitletav inimeste tavapärase vaba liikumisena,» märgib Lello.

Eksperthinnangu linnahallile tegi A.Partsi Inseneribüroo koos E&M Engineering Solutionsiga.

Väljavõtted ekspertiisi järeldustest:

Projekteerimisel arvestatud kasukoormuse normväärtus on projekti ja ehitamise ajal kehtinud normi järgi 400 kg ruutmeetri kohta.

Üksiku inimese mass võrreldes kogu katuse massiga on väga väike ning ei tekita konstruktsioonile märkimisväärseid amplituude ja kiirendusi. Suure hulga inimeste tavapärane liikumine ei ole sünkroonne, mistõttu sel juhul resonantsi ohtu ei ole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles