NASA juht väljendas Venemaa raketikatsetusega seoses nördimust

Copy
Bill Nelson.
Bill Nelson. Foto: ALEXANDER DRAGO/Scanpix

USA Kosmoseagentuuri NASA juht Bill Nelson väljendas esmaspäeval nördimust seoses Venemaa raketikatsetusega, mis tekitas prahipilve ja hirmutas Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) pardal olevaid astronaute.

Nelsoni sõnul on ta juhtunust jahmunud ja mõistab katsetuse hukka.

«Kosmoselendude pikka ajalugu arvesse võttes tundub mõeldamatu, et Venemaa ohustaks mitte ainult USA ja rahvusvahelisi partnerastronaute kosmosejaama pardal, vaid ka nende enda kosmonaute ning Hiina taikonaute,» sõnas Nelson.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price kritiseeris juba varem päeval Venemaad «ohtliku ja vastutustundetu» raketikatsetuse eest, mille käigus lasti õhku nende enda satelliit ja mis tekitas prahipilve.

«Venemaa viis täna hoolimatult läbi destruktiivse katsetuse, lastes raketi ühe oma satelliidi pihta,» ütles Price pressikonverentsil.

«See oli puhtalt sõjaline katse ehk nii-öelda mõõgatäristamine ja seda poleks tohtinud teha. Üha enam kosmosetehnoloogiaga tegelevaid inimesi usub, et orbiidil on juba liiga palju prügi. Selle tahtlik lisamine on andestamatu,» ütles Harvardi ülikooli astronoom Jonathan McDowell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles