Välisministeeriumi teeneteristi saajate hulgas on nii Ilves kui ka Kontaveit

Copy
Välisministeeriumi teeneteristide üleandmine 2020. aastal.
Välisministeeriumi teeneteristide üleandmine 2020. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Täna, 16. novembril tunnustas välisminister Eva-Maria Liimets välisministeeriumi teeneteristidega inimesi erinevatelt elualadelt, kes on aidanud kaasa eestluse arendamisele nii siin- kui sealpool piiri. Teeneteristi saajate hulgas on nii president Toomas Hendrik Ilves, tennisist Anett Kontaveit kui ka välispoliitika instituudi direktor Kristi Raik.

Välisministeeriumi 103. sünnipäeva eel tänatakse inimesi, kelle panus Eesti välisteenistusse, välispoliitika tegemisse ja Eesti riiklusesse on olnud enam kui märkimisväärne. «Eesti välispoliitika suurim vara on inimesed,» märkis Eva-Maria Liimets.

Välisministeeriumi I klassi teeneterist omistatakse erakordsete teenete eest Eesti huvide edendamisel maailmas, Eesti iseseisvuse või Eestile olulise rahvusvahelise koostöö edendamisel. Tänavu pälvisid I klassi teeneteristi kolm isikut.

Välisministeerium omistab I klassi teeneteristi Toomas Hendrik Ilvesele, kes on olnud üks mõjukamaid taasiseseisvunud Eesti välispoliitika teostajaid ning kelle teened Eesti Euro-Atlandi integratsiooni elluviimisel ja Eesti huvide eest seismisel nii suursaadiku, välisministri kui Eesti Vabariigi presidendina on olnud erakordsed.

Väikeriigi välispoliitiline edulugu ei oleks võimalik ilma väga heade sõpradeta väljaspool Eestit. Seega pidas nõukogu põhjendatuks pärjata I klassi teeneteristiga teenekat Saksamaa diplomaati, liidukantsler Angela Merkeli pikaealist välisnõunikku Christoph Heusgenit väga tulemusliku koostöö eest läbi aastate nii kahepoolsetes suhetes Saksamaaga kui ka Saksamaa esindajana ÜROs aastail 2017–2020.

Jaak Treiman pälvib välisministeeriumi I klassi teenetemärgi.
Jaak Treiman pälvib välisministeeriumi I klassi teenetemärgi. Foto: Arvo Meeks

Eesti järjepidevuse hoidmise ning pühendunud ja sisuka teenistuse eest pälvib välisministeeriumi I klassi teenetemärgi Jaak Treiman, kel täitub sel aastal 35 aastat Eesti aukonsuli ametis Los Angeleses, olles seega andnud oma panuse nii Eesti omariikluse taastamisse kui ka selle hoidmisse.

Välisministeeriumi II klassi teeneteristi pälvis tänavu neli inimest. Marten Kokale omistatakse teeneterist väga aktiivse ja nähtava töö eest suursaadikuna Euroopa Liidu alaliste esindajate komitees ning märkimisväärse töö eest laiema avalikkuse teavitamisel Euroopa Liidu sõlmküsimustest.

Anett Kontaveit ja Paavo Järvi pälvivad välisministeeriumi II klassi teeneteristid seoses erakordse panusega Eesti nähtavuse suurendamisse maailmas. Anneli Ohvrilile omistatakse teeneterist maailmakoristuspäeva idee eduka realiseerimise eest.

Välisministeeriumi III klassi teeneteristiga pärjatakse neliteist inimest.

Eesti idapartnerluse keskuse direktor Gert Antsu.
Eesti idapartnerluse keskuse direktor Gert Antsu. Foto: Madis Veltman

Gert Antsu saab teeneteristi märkimisväärse töö eest idapartnerlusriikide suunalise poliitika kujundamisel ja elluviimisel nii suursaadikuna Ukrainas, idapartnerluskeskuse direktorina kui ka idapartnerluse erisaadikuna.

Celia Kuningas-Saagpakule omistatakse teeneterist pikaaegse hea töö eest diplomaadina, sealhulgas silmapaistva töö eest suursaadikuna Roomas. Laura Pakastet tunnustatakse teeneteristiga töö eest Abu Dhabi suursaatkonna käimalükkamisel. Tanel Sepale omistatakse teeneterist nähtava ja tulemusrikka töö eest keerulistes lähetuspiirkondades – Afganistanis ja Etioopias.

Välisministeeriumi III klassi teeneteristi pälvivad ka järgmised isikud:

Pascale Bonnard tulemusrikka tegevuse eest Eesti huvide edendamisel maailmas ning äärmiselt tõhusa kaasabi osutamise eest Afganistanist evakueerimise korraldamisel;

Ulrich Holstein-Holsteinborg väga hea ja pikaajalise töö eest Eesti aukonsulina Taanis ning Taani-Eesti seltsi asutaja ja presidendina;

Kadri Humal Ayal silmapaistva töö eest Eesti aukonsulina Keenias, Eesti ja Keenia ning Eesti ja Aafrika suhete arendamisel;

Anne Jagminiene pikaaegse panuse eest Vilniuse suursaatkonna ja laiemalt välisteenistuse taasloomisse ning saatkonnas järjepidevuse kandmise eest alates 1993. aastast;

Aimar Köss kauaaegse piiriesindajana väga hea koostöö eest Eesti-Venemaa piiri ja rännet puudutavates küsimustes;

Merle Laht eesti keele hoidmise ja edendamise eest Euroopa Liidu juures Brüsselis;

Piret Noorhani väga hea töö eest Eesti pärandi talletamise ja kultuuri tutvustamise eest Kanadas;

Peep Pillak väga hea ja pikaaegse koostöö eest Riigiarhiivi teadurina, sealhulgas kultuurivarasid ja sõjahaudu puudutavates küsimustes ning meie diplomaatide matmispaikade kaardistamisel;

Reka Putnoky teenete eest eestluse ja Eesti järjepidevuse hoidmisel Ungaris tõlkija ja Eesti kultuuri tutvustajana;

Kristi Raik teenete ja väga hea koostöö eest Eesti välispoliitika instituudi direktorina ja pikaajaline välispoliitika arvamusliidrina.

Välisministeeriumi teeneteristid antakse üle tuleval aastal, kui koroonaviiruse olukord võimaldab pidulikke koosviibimisi korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles