Lapsevanemad: tätoveerimine on eelmise põlvkonna probleem

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Teismelisena nägi Anette Kingsepp sotsiaalmeedias palju tätoveeringuid ning sealt tuli tahtmine see endalegi teha. Oma esimese tätoveeringu sai ta 16-aastasena. 
Teismelisena nägi Anette Kingsepp sotsiaalmeedias palju tätoveeringuid ning sealt tuli tahtmine see endalegi teha. Oma esimese tätoveeringu sai ta 16-aastasena. Foto: Sander Ilvest

Uue rahvatervishoiu seadusega soovib valitsus keelata alla 18-aastaste tätoveerimise ja neile solaariumiteenuste pakkumise. Seaduse ebasoovitava mõjuna võib tekkida olukord, kus alaealised, kes soovivad tätoveeringut saada, otsivad teenuseosutaja, kes on valmis seadusest tulenevat keeldu ignoreerima.

Sotsiaalministeeriumi teatel pandi keeld seaduseelnõusse, sest tätoveerimisvärvid sisaldavad keemilisi ühendeid, mille omadused sellisel kasutamisel ei ole lõpuni teada. Samuti on teaduslikult tõestatud, et noores eas solaariumis käimine suurendab melanoomi haigestumise riski.

Anette Kingsepp tegi oma esimese tätoveeringu 16-aastaselt. Teismelisena nägi ta sotsiaalmeedias palju tätoveeringuid ning sealt tuli tahtmine endalegi teha. «Väga kaua tahtsin teha, vanemad aga ei lubanud,» ütles ta. Kuna Anette ei teadnud, millist tätoveeringut teha, võttis ta snitti sõbrannalt ning lasi teha samasuguse pildi. Tätoveerima minnes ei küsitud temalt ei vanust ega vanema luba.

«Vanemad muidugi ei teadnud. Hiljem, kui tätoveering oli tehtud, saatsin pildi. Ema ütles, et annab tätoveerija kohtusse,» meenutas Kingsepp. Kuigi naine on tätoveeringut enda sõnul hiljem kahetsenud, meenutab pilt talle alati seda konkreetset faasi elus. «Natuke naljakas mõelda, et kunagi olen vana ja kortsus ning mul on ükssarviku-tätoveering,» rääkis ta.

Lisanne Pendrat ajendas tätoveeringut tegema tolleaegne sotsiaalmeediaplatvorm Tumblr ning soov olla oma klassis erinev. Lisanne leidis soovitud pildi sotsiaalmeediast ja käis idee emale välja. Soov oli tätoveering saada 16. sünnipäevaks.

Tätoveeringut ta kahetsenud pole, pigem sai sellest pikaajalisem projekt ja osa tema imagost. «Sellele on lisandunud kümned tätoveeringud kaheksa aasta jooksul. See on osa minust. Ma ei oleks mina ise ilma nendeta,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles