VIDEO ⟩ Kohvikupidaja takistas politseinike tööd (15)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
MEM Cafe ees.
MEM Cafe ees. Foto: Kuvatõmmis videost

Facebookis ringleb video, kus on näha, kuidas politsei kasutab tööd takistava meesterahva ohjeldamiseks füüsilist jõudu. Nimelt kontrollis politsei täna ühte Tallinna ettevõtet - MEM Kohvikud - mille kohta laekus info, et klientidel ei kontrollita seal Covid-digitõendeid.

Järelkontrolli käigus takistas ettevõtte omanik Elvis Brauer politseinike tööd, mistõttu tuli korrakaitsjatel sekkuda ning kohvikusse sisenemist takistanud mees jõudu kasutades ukse juurest eemale toimetada.

Politsei kontrollis OÜ MEM Kohvikud täna kella 11 ajal põhjusel, et neile laekunud info põhjal ei kontrollita mainitud kohvikus klientide Covid-tõendeid. «Kliente tol hetkel kohvikus ei olnud, kuid kohal oli omanik, kes palus politseinikel välja minna, et seal vestelda. Õues selgitas mees politseinikele, et tema ei palu klientidel näidata Covid-tõendeid ega kontrolli ka tõendite QR-koode,» kirjeldas Postimehele Põhja prefektuuri välijuht Keit Seppo.

Seega tunnistas kohvikupidaja, et ta ei järgi valitsuse kehtestatud piiranguid, mille kohaselt on ettevõtetel kohustus oma klientidelt küsida Covid-tõendeid, neid ka korrektselt kontrollida ning tuvastada isikusamasus.

«Politseinikud vormistasid ettevõttele reeglite eiramise eest ettekirjutuse viivitamatult täitmiseks, mida omanik keeldus paberkandjal vastu võtmast,» meenutas Seppo ja lisas, et ettekirjutuse mittevastuvõtmine ei vabasta kedagi korralduse täitmisest.

Mõni tund hiljem, kella 15 paiku läksid politseiametnikud ettevõttesse tegema järelkontrolli. «Kuid ametnike saabudes seisis omanik ukse peale ette ning takistas politseinike sisenemist ja seeläbi riikliku järelevalve teostamist. Kuna mees keeldus koostööst ning takistas ametnike tööd, kasutasid politseiametnikud sundi,» selgitas Seppo.

Kui aga ettevõtte omanik oli rahunenud, siis lasti ta lahti. «Kohvikus järelkontrolli tehes keeldusid ettevõtte klienditeenindajad politseiametnike küsimustele vastamast ning seal viibinud kliente küsitledes said ametnikud kinnituse, et neilt ei küsitud ei isikut tõendavat dokumenti ega Covid-tõendit,» rääkis Seppo. Ettevõtte suhtes algatati haldusmenetlus.

Politsei kontrollib karantiini- ja isolatsiooninõuetest kinnipidamist, avalikes siseruumides maskikandmise nõude täitmist ning seda, kas ettevõtted järgivad kohustust kontrollida Covid-tõendeid ja tuvastavad ühtlasi klientide isikusamasust.

«Enamik ettevõtteid kontrollivad tõendeid eeskujulikult, aga on üksikuid, kes teevad kontrolli näiliselt või ei tee seda üldse. Kontrollkäikudel oleme oma fookuse suunanud just piiranguid eiravatele ettevõtetele, sest nende käitumine tühistab tegelikult kõikide eeskujulike ettevõtete tegevuse, kes suhtuvad olukorda tõsiselt ja pingutavad viiruse leviku takistamise nimel,» lisas välijuht. 

Elvis Brauer Postimehe ajakirjanikuga eriti suhelda ei soovinud. «Õigus,» vastas ta küsimusele, kas politsei käis täna tema kohvikut kontrollimas. Seda, miks politsei tuli kontrollima, ettevõtja ei teadnud. Miks pidi politsei kohvikusse sissepääsemiseks teie suhtes jõudu kasutama? «Ka selle küsimuse peate esitama politseile, sest mul ei ole kahjuks vastust,» vastas Brauer.

Küsimusele, kas politsei käis Covid-19 digitõendeid kontrollimas, vastas mees, et neid nad kontrollimas ei käinud. Mida siis? «Väidetavalt riiklikku järelevalvet,» vastas Elvis Brauer ja lisas: «Minuni ettekirjutus veel jõudnud ei ole, väidetavalt on see koostatud.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles