Arstitudeng avab uksed Covid-osakonna igapäevaellu (4)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Arstitudengid. Foto on illustratiivne.
Arstitudengid. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts algatas kampaania #kuulamind, mille käigus jagavad meditsiinitöötajad oma kogemusi tööst koroonaosakonnas. Esimese loo rääkis arstitudeng Aana, kelle jaoks töö Covid-osakonna abiarstina pani kahtlema, kas ta tahab üldse arstiks saada.

Aana pakkus end teise koroonalaine ajal appi Ida-Viru keskhaiglasse, kus võeti ta avasüli vastu ning õpetati selgeks põhitõed Covid-osakonnas käitumisest. «Nende ainus küsimus oli, kas ma tulen täna või homme.»

Töötamine koroonaosakonnas oli neiu arvates vaimselt väga kurnav. Tema sõnul õpetas töö väga palju ka seda, mida ei oleks tahtnud teada saada. «Ma õppisin seda, millal minna ruumist välja, sest sa ei jaksa vaadata, kuidas keegi lämbub,» sõnas ta.

Aana märgib, et töös on usk ja energia kerge kaduma, kui näed patsiente, kes pealtnäha on elujõulised, kuid paar päeva hiljem ei suuda enam rääkidagi. Tal on siiani meeles, kuidas öisest vahetusest koju kõndides voolasid silmist pisarad. «Mul oli tunne, et ma ei saanud teha nende inimeste jaoks piisavalt,» sõnas ta.

«Üha enam leidsin end õhtuti mõtlemas, miks ma seda teen, miks mul on vaja seal olla,» rääkis neiu, «sest ma ei ole lihtsalt arstitudeng või abiarst, ma olen ka tütar, õde ja tädi.»

Töö Covid-osakonnas pani tudengi kahtlema tuleviku karjääri väljavaadete osas: «Täna ma ei tea enam, kas ma tahan saada arstiks, sest mul on hirm ja see hirm ei kao ära.»

Tudeng viitab ka aja jooksul tekkinud õpilünkadele: «Ma ei ole kindel, kas ma oskan korralikku aordistenoosi ära tunda, sest minu sisehaigused olid veebis ja sisehaiguste praktikatsükli pean taas läbima Covid-osakonnas.»

Aana sõnul oli töös ka helgeid hetki, neid oli vähe, kuid olid seda väärtuslikumad. «Hetkeks, mil saad saata koju tagasi 98-aastase krapsaka memme ja ta lehvitab sulle, lähevad kõik muud asjad meelest ära,» märkis ta.

Täispikka videot on võimalik vaadata EAÜSi kodulehelt.

Arstitudengid kutsuvad rääkima isiklikke lugusid koroonaajast

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on korraldamas kampaaniat #kuulamind.

«Kampaania eesmärk on lähendada inimesi isiklike lugude kaudu, panna meid kõiki mõtlema koroonamõjudele, kutsuda üles rääkima vaktsineerimisest oma perearstiga ning olema vastutustundlikud,» on kirjas seltsi kodulehel.

Nelja nädala jooksul räägivad oma loo arstitudeng, arst, ämmaemanduse tudeng ning õde. Lood räägivad sellest, kuidas on pandeemia nende elu personaalsel tasemel mõjutanud. Postimees avaldab järgmisel kolmel nädalal videod koos lugudega ka enda veebilehel.

Selts kutsub üles kõiki inimesi jagama enda lugusid koroonaaja elumuutustest sotsiaalmeedias, kasutades teemaviidet #kuulamind. «Lugude jagamisel palume mitte kasutada inimesi lahterdavaid väljendeid, mitte õhutada viha ja mitte vastandada inimesi,» märkis EAÜS.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles