Kallas EL-i sanktsioonidest Valgevenele: diplomaatilisest survest on olnud kasu (9)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Remo Tõnismäe

Peaminister Kaja Kallas pidas telefonivestluse Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, et arutada Euroopa Liidu rolli hübriidrünnaku tõrjumisel ELi-Valgevene piiril.

Esmaspäeval otsustasid Euroopa Liidu liikmesriigid vastu võtta uued ja jõulisemad sanktsioonid. «Nõustusime von der Leyeniga, et uued sanktsioonid peavad jõustuma kiiresti,» rõhutas Kallas.

Nii Kallas kui ka von der Leyen pidasid Euroopa Komisjoni rolli hübriidrünnaku tõrjumisel oluliseks. Senine diplomaatiline surve on Kallase hinnangul olnud tugev ning toonud kasu. «Mitmed lennufirmad on lennud peatanud,» tõi peaminister näite edusammust.

Kallase sõnul peab diplomaatilise surve kaudu jõudma ka kannatavate inimeste abistamiseni. «Selleks on vaja, et Lukašenka režiim laseks ÜRO abiorganisatsioonid oma territooriumile, et nad saaksid aidata humanitaarabi jagamise ja vabatahtlike tagasipöördumistega,» ütles peaminister.

Peaminister Kallas märkis, et hetkeolukord nõuab kindlameelsust, ühtsust ja ühiseid tegevusi. «Oleme seda seni edukalt teinud ja oluline on sama kurssi hoida ka tulevikus,» ütles Kallas. «Euroopa Liit ja partnerid mõistavad toimuvaid sündmusi ühtviisi. Tegemist on hübriidrünnakuga ning seisame kindlalt Poola, Leedu ja Läti taga,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles