Liibüa parlamendi esimees teatas presidendiks kandideerimisest

Copy
Aguila Saleh.
Aguila Saleh. Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/Scanpix

Liibüa mõjukas parlamendispiiker Aguila Saleh teatas kolmapäeva hilisõhtul videoavalduses, et kandideerib 24. detsembri valimistel presidendiks.

Seega on ta viimane kandidaat, kes osaleb pärast aastaid kestnud kodusõda heitluses riigi kõrgeimale ametikohale.

Praegu 77-aastane Aguila Saleh on juhtinud riigi esindajatekoda alates 2014. aastast.

«Me töötame selle nimel, et üle saada minevikust, lõpetada konflikt ja asuda tulevikku,» ütles Saleh pöördumises.

Teisipäeval teatas presidendiks kandideerimisest sõjapealik Khalifa Haftar.

«Teatan oma kandidatuurist presidendivalimisel, ja mitte sellepärast, et ma ihkaksin võimu, vaid kuna ma tahan juhtida oma rahvast hiilgusele, progressile ja jõukusele,» kuulutas Haftar Liibüa televisioonis edastatud kõnes.

Haftar on vastuoluline tegelane, keda põlatakse riigi lääneosas 2019. aasta laastava pealetungi eest pealinnale Tripolile.

Liibüa tapetud diktaatori Muammar Gaddafi poeg Seif al-Islam Gaddafi registreeris end pühapäeval detsembris toimuvate presidendivalimiste kandidaadiks, teatas valimiskomisjon.

«Seif al-Islam Gaddafi esitas Sebha linnas valimiskomisjonile dokumendid presidendivalimistel kandideerimiseks,» teatas komisjon.

Liibüa esimesed presidendi otsevalimised, mille esimene voor peaks toimuma 24. detsembril, on mullu ÜRO algatatud rahuprotsessi viimane faas, mille eesmärgiks on lõpetada 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisele järgnenud vägivald riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles