Paralleelmaailmad said filmilindile

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri ja Viivi Sõnajalg
Siiri ja Viivi Sõnajalg Foto: ERR

Sarjas «Eesti lood» valminud dokumentaalfilmi «Salme saladused» režissööri Moonika Siimetsa paeluvad inimesed, kes on suuremad kui argipäev. Tema esimene film «Maailmameister» jutustas kaasahaarava loo 83-aastasest Herbert Sepast, kes harrastab kõrgest vanusest hoolimata teivashüpet.

 Film jälgis Sepa esinemist veteranide MMil Helsingis. Film «Moekoer » aga sukeldub sülekoerte glamuursesse subkultuuri, kus koerad pole lihtsalt koerad, vaid staatusega isiksused.

«Minu jaoks oli selles loos huvitav välja tuua paralleelmaailmad, mis on Eestis hästi tüüpilised,» rääkis Siimets «Salme saladustest». «Kõrvuti elavad täiesti erinevad reaalsused. Tänu Sõnajalgadele ja lihtsatele külainimestele joonistub see Salme kandis eriti hästi ja erksates värvitoonides välja.»

Siimets kinnitab, et tal polnud filmi tehes plaani kellelegi ära teha või midagi paljastada. Dokumentaalfilm koosneb kommentaarideta videolõikudest, milles kõrvutatakse vaheldumisi Sõnajalgade taevasse püüdlevaid ponnistusi ning tavasaarlaste elu. «See on hetkefilm, kus üritasin jäädvustada praegusele ajale omast ja selle emotsiooni tabada.»

Filmi tegema hakates kavatses režissöör jutustada loo, kuidas Siiri ja Viivi Sõnajalg helikopteriga lendama õpivad, ja külaelu oli planeeritud selle taustaks. Aga elu läks teisiti ning filmile tuli uus vorm leida.

«Klassikalise dramaturgilise liini asemel püüdsin rohkem eksperimenteerida ning oma lugu jutustada kujundite ja tähendustega mängides. Tänu operaator Rein Kotovi suurepärasele kaameratööle oli see ka võimalik ning film hakkas toimima.»

Sulev Keedusele heitis Mustjala vallavanem pärast dokumentaalfilmi «Jonathan Austraaliast» linastumist kibedalt ette, et autor näitab filmis eluheidikuid, mitte tublisid tööinimesi, hoolitsetud kodusid, tegusaid sportlasi ja tugevat taidlust.

Siimetsa sõnul on ka tema film sellise kriitika osaliseks saanud. «Saarlaste tagasiside on olnud kahesugune. Ühelt poolt on see positiivne ja inimestele film meeldib. Ent on olnud ka vastupidist: kas maksumaksja raha ikka peab niimoodi raiskama ja kas Sõnajalgu peab niimoodi promoma.

Miks neist üldse rääkima peab!?» Siimetsa «Maailmameister » on positiivselt vastu võetud mitmel pool maailmas ja kogunud arvukalt auhindu. Ent kui eaka Sepa spordipüüdlused on rahvusvaheliselt mõistetav teema, siis kas «Salme saladused» kõnetavad sama hästi ka neid inimesi, kes Saaremaa ja Sõnajalgade mütoloogiast midagi ei tea?

Siimetsa meelest on see eeskätt eesti film, film eestlastele ja eestlastest. «See on ühe koha lugu. Aga teisest küljest on seal ka inimlik mõõde. Usun, et selliseid kohti on mujalgi maailmas. »

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles