USA kutsus Gruusia valitsust üles Saakašvilit õiglaselt kohtlema

Copy
Mihheil Saakašvili toetajad Thbilisis.
Mihheil Saakašvili toetajad Thbilisis. Foto: TASS/David Mdzinarishvili/Scanpix

USA välisministeerium kutsus neljapäeval Gruusia valitsust üles kohtlema vangistatud opositsiooniliidrit ja ekspresidenti Mihheil Saakašvilit õiglaselt ja väärikalt.

Samuti tuleb tagada poliitiku kohalviibimine kõikidel tema juhtumit käsitlevatel istungitel.

«Kutsume Gruusia valitsust üles kohtlema Saakašvilit õiglaselt ja väärikalt ning järgima selles osas õiguskaitsja soovitusi,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price avalduses.

«Saakašvilil on õigus õiglasele kohtuprotsessile, mis hõlmab võimalust isiklikult istungil osaleda, kui ta seda soovib,» lisas Price.

Gruusia president Salome Zurabišvili võttis kolmapäeval teravalt sõna endise presidendi Mihhail Saakašvili au ja väärikust õõnestavate videokaadrite levitamise vastu.

Nädalaid näljastreiki pidanud Gruusia vangistatud opositsiooniliider ja ekspresident Mihheil Saakašvili on kriitilises seisundis ja tal puudub nõuetekohane arstiabi, teatasid samal ajal meedikud.

«Patsiendi hetkeseisu hinnatakse kriitiliseks,» ütles Gruusia inimõiguste ombudsmani moodustatud meedikute nõukogu avalduses, mida edastas uudisteagentuur AFP.

Avalduses lisati, et vanglahaigla ei vasta Saakašvili meditsiinilistele vajadustele.

Ukraina kodanikust ekspresident Saakašvili naasis salaja Gruusiasse 29. septembril. Ta peeti 1. oktoobril Thbilisis kinni ja toimetati Rusthavi vanglasse, kus alustas näljastreiki. 8. novembril viidi endine riigipea sugulaste ja advokaatidega kooskõlastamatult Thbilisis asuvasse vanglahaiglasse.

Gruusias on Saakašvili vastu algatatud mitu kriminaalasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles