Liimets: Eesti soovib saada 2024. aastal OSCE eesistujariigiks

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
OSCE.
OSCE. Foto: Kaitsevägi

Välisminister Eva-Maria Liimets kõneles täna, 22. novembril Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) peasekretäri Helga Maria Schmidiga, et arutada OSCE tegevust, meie piirkonna jaoks aktuaalseid küsimusi ning kinnitada Eesti soovi saada 2024. aastal eesistujariigiks.

Välisminister Liimets rõhutas telefonikõnes, et OSCE aluspõhimõtted rahu ja stabiilsuse tagamisel vajavad jätkuvalt toetust ja ellu rakendamist.

«Peame OSCE tegevuse juures oluliseks selle kõikehõlmavust, sest lisaks julgeolekuteemadele tegeleb see nii inimõiguste kui ka majandus- ja keskkonnaprobleemidega, mis kõik võivad meie julgeolekukeskkonda oluliselt mõjutada,» märkis Liimets.

Välisministri sõnul on organisatsiooni liikmete vahel vaja rohkem poliitilist tahet, usaldust ning lahendustele suunatud dialoogi.

«Samuti nõustun peasekretäriga, et OSCE peaks rohkem pöörama tähelepanu naiste osalusele rahuläbirääkimistes ja konfliktide lahendamises, mis on ka Eesti välispoliitikas tähtis teema,» ütles Liimets.

Välisminister Liimets väljendas ka Eesti kindlat soovi ja valmisolekut saada eesistujariigiks, milleks varaseim võimalus oleks 2024. aastal.

Iga-aastane OSCE ministrite konverents toimub 1.–3. detsembrini tänavuse eesistujariigi, Rootsi pealinnas Stockholmis. Uuel aastal annavad rootslased volitused Poolale. 2023. aastal on eesistujariigiks Põhja-Makedoonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles