Blinkeni sõnul peab Sudaan USA abi jätkumiseks edusamme tegema

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Patrick SemanskyPool via REUTERS/SCANPIX

Ühendriikide välisminister Antony Blinken ütles esmaspäeval Sudaani liidritele, et riik peab USA abi jätkumiseks demokraatiavallas rohkem edusamme tegema.

Washington on ajutiselt peatanud Sudaanile 700 miljoni dollari suuruse abi andmise.

«See on esimene samm. See pole viimane samm,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele pärast Sudaani tsiviilpeaministri ametisse ennistamist.

Price kinnitas, et abi andmist esialgu ei jätkatud.

«Need otsused põhinevad täielikult sellel, mis juhtub lähitundidel, -päevadel ja -nädalatel,» lisas Price.

Sudaani võimud on vabastanud mitu oktoobrikuise riigipöörde ajal kinni peetud tsiviiljuhti, mis on üks peatingimus kokkuleppes üleminekuprotsessi taastamiseks.

«Mind vabastati eile õhtul,» ütles Sudaani Kongressipartei juht Omar al-Degeir, kes oli üks 25. oktoobri sõjaväelise riigipöörde ajal vahistatuist. «Olin kogu selle aja üksikvangistuses ja välismaailmast ära lõigatud.»

Võimud vabastasid ka mitu Sudaani suurima poliitilise rühmituse Umma juhti.

Sudaani kindral Abdel Fattah al-Burhan kuulutas oktoobris välja eriolukorra ja tagandas valitsuse. Riigipööre lõpetas kaks aastat kestnud ülemineku tsiviilvalitsusele. Riigipöörde järel puhkenud protestides sai surma vähemalt 41 inimest.

Pühapäeval vabastasid võimud koduarestist peaminister Abdalla Hamdoki, kes allkirjastas koos Burhaniga 44 punktist koosneva lepingu, mis näeb muu hulgas ette peaministri ennistamist ametisse ja poliitvangide vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles