Liimets arutas Saksa ametikaaslasega olukorda Valgevene-Poola piiril (6)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets ja Saksamaa välisminister Heiko Maas.
Eesti välisminister Eva-Maria Liimets ja Saksamaa välisminister Heiko Maas. Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 23. novembril Berliinis Saksamaa välisministri Heiko Maasiga, arutamaks Euroopa julgeolekuga seotud teemasid alates Valgevene hübriidrünnakust kuni Venemaa tegevuseni Ukraina piiril.

Arutades oma Saksamaa kolleegiga ühist vaadet Valgevene kriisi lahendamisele, rõhutas välisminister Liimets Euroopa Liidu ühtsuse tähtsust:

«Selleks, et Valgevene võimude tekitatud hübriidtegevus lõppeks, on väga oluline, et Euroopa Liit püsiks ühehäälse ja otsustavana. Peame jätkama rahvusvahelist survet selleks, et Valgevene võimudel ei õnnestuks viimase aja sammudega juhtida tähelepanu eemale oma tõsistelt inimõiguste ja rahvusvaheliste lepete rikkumistelt ning nad aitaks valelubadustega riiki meelitatud inimesed tagasi koju.»

Ministri sõnul pole sõnum Valgevene võimudele muutunud: lisaks EL-i piiride survestamise lõpetamisele nõutakse ka poliitvangide vabastamist. «Samuti tuleb võimaldada kodanikuühiskonnal ja vabal ajakirjandusel areneda ning anda oma rahvale võimalus demokraatlikul viisil oma tuleviku üle otsustada,» rõhutas Liimets.

Venemaa tegevusest Ukraina piiril kõneldes toonitas Liimets, et olukorra edasine eskaleerumine oleks äärmiselt ohtlik ja seaks ohtu mitte ainult Ukraina, vaid kogu Euroopa julgeoleku ning seepärast jälgib Euroopa Liit oma liitlastega sealseid arenguid tähelepanelikult.

Mõlemad ministrid kinnitasid Euroopa Liidu ja NATO koostöö tähtsust. «Nii Eesti kui ka Saksamaa seisukoht on ühtne ja muutumatu: NATO ja tugev Euro-Atlandi side on Euroopa julgeoleku nurgakivi,» ütles Liimets.

Põgusalt peatuti ka Eesti ja Saksamaa heal kahepoolsel koostööl valeinformatsiooni leviku tõkestamisel. Samuti märkisid mõlemad, et EL-i ja Hiina suhete puhul on vaja rohkem kohtumisi, kus on ühistest väärtustest ja huvidest lähtuvalt kõigil liidu liikmesriikidel võrdne roll.

Liimets rääkis Berliini välispoliitika foorumil digiriigi väärtustest

Välisminister Eva-Maria Liimets esines täna ka Berliini välispoliitika foorumil, kus arutleti Euroopa valmisoleku üle uuel ajastul, mil digitaliseerimine muudab rahvusvaheliste suhete struktuuri ning uued tehnoloogiad tehisintellektist kvantandmetöötluseni mõjutavad põhjalikult majandus- ja julgeolekusuhteid kogu maailmas.

Eva-Maria Liimets Berliini välispoliitika foorumil.
Eva-Maria Liimets Berliini välispoliitika foorumil. Foto: Välisminister Eva-Maria Liimetsa ühismeediakonto

Välisminister Liimets esines vestlusringis «Geopolitics in the digital transformation», kus ta rõhutas muu hulgas, et digitaalsete tehnoloogiate kiire areng on korraga nii proovikivi kui ka võimalus.

«Digiriigina püüame neid võimalusi ära kasutada ja ka väljakutseid arvesse võtta. Usume, et tehnoloogiaid kasutades ja seejuures demokraatlikest väärtustest lähtudes suudame vähendada digilõhet, mida koroonapandeemiast tingitud kriis on süvendanud,» selgitas minister Liimets.

Lisaks tõi minister välja, et Eesti peab oluliseks ühtse Euroopa Liidu digivälispoliitika väljatöötamist ja multilateraalseid partnerlussuhteid, et tugevdada Euroopa rolli digitaalsete tehnoloogiatega seotud küsimustes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles