Parimaks materjaliks võib osutuda puhas informatsioon

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Kui rakukestad ja tuumamembraanid purustada, on võimalik kätte saada pikad DNA molekulid. Neist valmistataksegi DNA-plasti.
Kui rakukestad ja tuumamembraanid purustada, on võimalik kätte saada pikad DNA molekulid. Neist valmistataksegi DNA-plasti. Foto: Foto: Whatisbiotechnology.org

Looduselt õppides on Hiina Tjanjini ülikooli õpetlased loonud hõlpsalt korduvkasutatava materjali esimesed näidised. Selle ehituskivideks on pärilikkusinformatsiooni kandja molekulid – DNA.

Oleme harjunud, et plasti valmistamiseks ja ümbertöötlemiseks tuleb kulutada märkimisväärset energiat: seda tuleb sulatada või muundada keemiliselt komponentideks, millest uuesti sünteesitakse polümeerid, millest valmistatakse plasti. Protsess pole üksnes energiamahukas, vaid ka väga keerukas: igal ümbertöötlemisetapil läheb materjali kaotsi ja muutvad allesjäänu omadused. Ringmajandus toimib alati kadudega ja paraku üsna suurtega.

Elusloodus on meile parim eeskuju materjali taaskasutusel. Elusaines on ühtekokku 68 valkude, rasvade, suhkrute ja pärilikkusaine koostisosa, mida reeglina kunagi lihtaineteks või lihtsamateks liitaineteks ei lagundata. Sel põhjusel on kõigist aminohapetest näiteks 20 sellist, mis üldjuhul jäävadki seedimisel ja ainevahetuses täielikult lagundamata ning neid kasutatakse ehituskividena uute valkude valmistamiseks rakkudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles