USA eemaldab kunagise sissirühmituse FARC terrorinimekirjast

Copy
Endine mässuline Jose Lisandro Lascarro ja Colombia president Ivan Duque (vasakult) ning ÜRO peasekretär Antonio Guterres (paremal).
Endine mässuline Jose Lisandro Lascarro ja Colombia president Ivan Duque (vasakult) ning ÜRO peasekretär Antonio Guterres (paremal). Foto: JOAQUIN SARMIENTO/Scanpix

USA valitsus teatas Kongressile, et eemaldab endiste sissirühmituse Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) terrorirühmituste nimekirjast, edastas teisipäeval uudisteagentuurile AFP parlamendiallikas.

Otsus tehti Colombia valitsuse ja endiste sisside vahelise rahuleppe viienda aastapäeva eel, mis viis relvade loovutamise ja rühmituse laialisaatmiseni pärast aastakümneid kestnud võitlust.

Valitsuse ja marksistliku sissirühmituse FARC kokkuleppe aastapäev on 24. novembril.

Kuigi enamus rühmituse 13 000 sissist on rahuprotsessi järel relvad maha pannud, siis jätkavad sajad riigi kaugemates piirkondades veel tegevust, kuid see keskendub suures osas pigem narkokaubandusele.

ÜRO peasekretäri António Guterrese visiit Colombiasse märgib kõnealuse rahukokkuleppe viiendat aastapäeva, mis on aidanud kaasa peaaegu kuus aastakümmet kestnud laastava konflikti lõpetamisele.

Guterres maandus Colombias esmaspäeva hilisõhtul. Ta külastas teisipäeval riigi loodeosas asuvat Antioquia piirkonda ja käis ka kohas, kus toimub endiste sisside koolitamine ja nende tavaellu tagasitoomine.

ÜRO peasekretäri saadavad Colombia president Iván Duque ja endine FARCi sissipealik Rodrigo Londono.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles