Austraalia liigitas Hizbollah´ terroriorganisatsiooniks

Copy
Hizbollah´ võitleja Beirutis.
Hizbollah´ võitleja Beirutis. Foto: ISSAM KOBEISI/Scanpix

Austraalia liigitas kolmapäeval kogu Liibanoni islamiliikumise Hizbollah terroriorganisatsiooniks, kui varasemalt olid mustas nimekirjas vaid selle relvaüksused, teatasid võimuesindajad.

Siseminister Karen Andrews ütles, et Iraani toetatud šiiarühmitus ähvardab jätkuvalt rünnakutega, toetab teisi terroriorganisatsioone ja kujutab endast tõelist ja usutavat ohtu Austraaliale.

Iisrael ja USA on liikumise juba ammu terrorirühmituseks liigitanud, kuid teised riigid on olnud tõrksad rühmituse poliitilisele tiivale sanktsioonide kehtestamisega, sest see võib pärssida suhteid Liibanoni võimudega.

Hizbollah erineb tavamääratlustest, sest tegutseb osaliselt erakonnana, osalt sõjalise organisatsioonina ja osalt Liibanoni šiiakogukonnale põhiteenuste pakkujana. See on ühtlasi ainus pooltest, kes on tänaseni keeldunud relvi maha panemast pärast riiki laastanud kodusõja lõppu 1990. aastal.

Liibanoni šiialiikumise liider Hassan Nasrallah teatas oktoobris, et nende käsutuses on 100 000 väljaõppinud ja relvastatud võitlejat. Nasrallahi sõnul tegi ta esmakordselt võitlejate arvu teatavaks sõja ärahoidmiseks ja mitte ähvardamiseks.

Pinged on riigis kasvanud seoses mulluse ohvriterohke sadamaplahvatusega, mis muutis linna sõjapiirkonnaks. Armee tõi tänavaile tankid, et rahustada tänavalahinguid, mis tõid meelde aastate 1975-1990 kodusõja ajal, mil Liibanon maadleb oma ajaloo rängima majanduskriisiga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles