Reisimiseks peab looma uue Covidi vaktsineerimise tõendi (15)

BNS
Copy
Reisimiseks on vaja uut tõendit
Reisimiseks on vaja uut tõendit Foto: TEHIK

Alates detsembrist hakkab Eestis järk-järgult tehnilist kehtivust kaotama üle 550 000 Covidi vaktsineerimise tõendi, mistõttu on kõigil enne reisile suundumist soovitav luua uus tõend. Eestis saab praeguseid tõendeid edasi kasutada.

Enne 21. oktoobrit Eestis loodud ja seni uuendamata Euroopa Liidu Covidi vaktsineerimise tõendi tehniline kehtivus lõpeb kuus kuud pärast selle loomist. See tähendab, et reisimiseks peab patsiendiportaalis digilugu.ee looma uue vaktsineerimise tõendi, kuid Eestis saab jätkata tõendite kasutamist, kui tõendit kontrollitakse teenuspakkuja juures kontroll.digilugu.ee kaudu.

Selleks, et tõendid näitaksid kontrollimisel rohelist tuld, teeb rakendusse vastava arenduse Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK). Kui tõend vajab uuendamist, siis kuvatakse seda nii rakenduses kontroll.digilugu.ee kui ka patsiendiportaalis digilugu.ee.

Kontrollimisel loetakse kõik Eestis väljastatud tõendid kehtivaks kuni 365 päeva pärast vaktsineerimiskuuri lõpetamist.

«Niisugust erandit ei saa Eesti riik sisse viia teiste riikide loodud tõendi kontrollimiseks mõeldud rakendustes, mis tähendab, et välisriikides loetakse need tõendid pool aastat pärast loomist siiski kehtetuks,» selgitas TEHIKu tervisetalituse juhataja Tõnis Jaagus.

Osa Eesti ettevõtetest kasutab Covidi tõendite kontrollimiseks välismaiseid rakendusi, mis tähendab, et ka neis ei näidata rohkem kui pool aastat vanu tõendeid enam kehtivatena.  Seepärast soovitab TEHIK kõigil Eestis tegutsevatel ettevõtjatel kasutada Eestis välja töötatud tõendi lugemise rakendust kontroll.digilugu.ee.

Alates 21. oktoobrist luuakse Eestis kõik ELi Covidi vaktsineerimistõendid pikema tehnilise kehtivusega.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles