Esimesed koroonaravimid jõuavad Eestisse ilmselt jaanuaris (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Võidujooks kergesti manustatavate COVID-19 ravimite väljatöötamiseks on hoogustunud
Võidujooks kergesti manustatavate COVID-19 ravimite väljatöötamiseks on hoogustunud Foto: Cadu Rolim

Euroopa ravimiameti kasutusluba ootavatest koroonaravimitest jõuavad esimesed Eestisse tõenäoliselt jaanuaris, vahendas rahvusringhääling.

Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juhataja Erki Laidmäe rääkis ERR-ile, et ravimite soetamine käib Euroopa liidus ühiselt ning seetõttu pole näha, et Eestisse jõuaks ravimid kiiremini kui mujale.

«Hetkel teadaolevalt kiireid lahendusi ei paku ei üht ega teist kanaleid pidi. Nii, et me eeldame, et need ravimid on meil Eestis olemas jaanuaris,» ütles Laidmäe.

Valitsus otsustas eraldada haigekassale tänavu koroonaravimite ostuks 4,25 miljonit eurot. Selle eest soetatakse juba loa saanud ravimeid ning molnupiraviiri. Viimase näol on tegemist suukaudse preparaadiga, millest peagi saab retseptiravim riskirühma kuuluvatele inimestele.

«Ravim on mõeldud näiteks eakatele, kroonilistele haigetele või tugevas ülekaalus patsientidele,» selgitas Laidmäe.

Lisaks molnupiraviirile soetab haigekassa Paxlovidi, mis jõuab Eestisse hiljem ning mida rahastatakse tulevaks aastaks koroonaravimitele eraldatavast 15 miljonist eurost.

Praegu kasutavad haiglad peamiselt Remdisiviri, mis on mõeldud kasutamiseks alates 12. eluaastast neil koroonapatsientidel, kes vajavad tekkinud kopsupõletiku tõttu lisahapnikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles