Keskerakond kaebas Pettai miljoninõude riigikohtusse (2)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Sünnipäevapidu Keskerakonna uues büroos kuhu nad kolm aastat tagasi raha kokkuhoiu eesmärgil kolisid.
Sünnipäevapidu Keskerakonna uues büroos kuhu nad kolm aastat tagasi raha kokkuhoiu eesmärgil kolisid. Foto: Tairo Lutter

Jah, läheme selles asjas riigikohtusse, ütleb Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Oktoobri lõpus tegi Tallinna ringkonnakohus otsuse, et Keskerakond peab Paavo Pettaile tagasi maksma keelatud annetuse. Küll väikese klausliga: kohus ütles, et 1,02 miljonist eurost tuleb käibemaks maha arvata.

​​Uue kalkulatsiooni peab tegema erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK). Avalikult ei ole summat välja öeldud, kuid Postimehele on viidatud, et see jääb 850 000 euro suurusjärku. Sellist vaba raha Keskerakonnal ei ole. Seda möönab ka erakonna peasekretär Andre Hanimägi. Riigikohtusse kaebamise otsusega on akuutne probleem mõneks ajaks maha võetud. Kui seda edasi poleks kaevatud, siis jõustuks viie päeva pärast ringkonnakohtu otsus ja partei peaks nõutud summa viivitamatult Pettaile üle kandma.

Igal juhul on mitu aastat kestnud vaidlus jõudnud finišisirgele. Valikuid on järele jäänud väga vähe. Teoreetiliselt on võimalik kolm varianti. Esiteks, riigikohus ei võta asja arutamisele, otsus jõustub ja Keskerakond peab Pettaile kohe 850 000 ära maksma. Teiseks, riigikohus ikkagi võtab asja ette. Kui partei võidab, on Keskerakond kohustusest vaba. Kui kaotab, siis tagasi esimese variandi juurde: Pettaile tuleb viivitamatult ära maksta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles