EMA soovitab Pfizeri koroonavaktsiini lastele (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Euroopa Ravimiamet (EMA) kiitis heaks Pfizeri/BionTechi koroonavaktsiini Comirnaty kasutamist lastele alates 5. eluaastast.
Euroopa Ravimiamet (EMA) kiitis heaks Pfizeri/BionTechi koroonavaktsiini Comirnaty kasutamist lastele alates 5. eluaastast. Foto: SYSPEO/Scanpix Baltics

Euroopa Ravimiamet (EMA) soovitab Pfizer/BionTechi koroonavaktsiini Comirnaty kasutamist lastele alates 5. eluaastast. 

Lastele vanuses 5–11 on vaktsiinidoos väiksem kui vanematel lastel. Vaktsiini manustatakse kahel korral kolmenädalase vahega. 

Vaktsiini tõhususe arvutamise uuringusse kaasati ligi 2000 varem teadaoleva SARS-Cov-2 nakkuseta lapse tulemused. 1305 vaktsiini saanud lapsest haigestusid viiruse tõttu kolm, samas kui platseebot saanud 663 lapsest haigestus 16. See annab vaktsiini tõhususeks sümptomaatilise Covid-19 vältimisel 90,7 protsenti. Samas tuleb siiski arvestada, et tegelik tõhusus võib kõikuda 67,7 ja 98,3 protsendi vahel.

Kõige tavalisemad kõrvaltoimed 5–11aastastel sarnanesid 12-aastatel ja vanematel nähtud kõrvaltoimetega ja nendeks olid süstekoha valu, väsimus, peavalu, süstekoha punetus ja paistetus, lihasvalu ja külmavärinad. Need kõrvaltoimed on tavaliselt leebed või mõõdukad ja mööduvad mõne päevaga.

Seetõttu otsustas EMA, et vaktsiini kasutamine 5–11aastastel lastel ületab kaasnevad riskid ja eriti just neil, kellel on suurem oht raskekujuliseks Covid-19 haiguseks. EMA saadab oma soovituse Euroopa komisjoni, kus see saab lõpliku heakskiidu.

Teadusnõukoja liige, riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige Irja Lutsar ütles Postimehele, et järgmisel nädalal tõenäoliselt komisjon arutab EMA soovitust. «Laste vaktsiin, minu parima teadmise põhjal, enne detsembri teist poolt saadaval ei ole,» märkis Lutsar. 

Oktoobris teatas EMA, et alustas taotluse hindamisega. Sel ajal oli lubatud Comirnatyt kasutada 12-aastastel ja vanematel. Comirnaty sisaldab molekuli, mida nimetatakse mRNAks ja mis sisaldab juhiseid Covid-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse valgu ehk antigeeni tootmiseks. Comirnaty ei sisalda viirust ennast ja ei ole võimeline tekitama Covid-19 haigust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles