Peonarkootikumid on lühikese aja jooksul võtnud juba kahe noore elu (2)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Politsei poolt tabatud narkootilised ained.
Politsei poolt tabatud narkootilised ained. Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveameti teatel kaotasid hiljuti elu kaks MDMAd tarvitanud noort. 

Postimees kirjutas novembri alguses, kuidas noortepidu Tallinnas, kust ei puudunud ka narkootikumid ja alkohol, päädis 23. oktoobri hommikul 19-aastase mehe surmaga. Kuigi Postimehele teadaolevalt müüdi talle soovitud aine MDMA asemel midagi muud, pole tuvastatud, kas traagilise õnnetuse põhjustas ainult see narkootikum või hoopis selle ja alkoholi koosmõju.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre hoiatas neljapäeval ühismeedias, et viimasel ajal on juba kaks noort inimest pärast MDMA tarvitamist elu kaotanud. Teine surnud noor oli 20-aastane. 

Noorte hulgas on aine tuntud ka Molly nime all. «Uurime, kust mürgine aine pärineb ja millisel kujul edasi liigub. Kõik, kes on seda tapvat ainet mingil põhjusel hankinud, palun ärge tarvitage!» sõnas Tambre.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegevuse talituse juhtivuurija Margo Kivila sõnul on narkoahelad pikad ja nende iga lüli solgib ainet suvaliste lisanditega, suurendamaks näiliselt selle kogust ja teenimaks niiviisi suuremat kuritegelikku tulu.

«Need ballastained võivad kohati olla ohtlikumad kui narkootiline aine ise,» nentis Kivila. «Samas on ohtlik ka ülipuhta narkootikumi tarvitamine, sest nii tekib üledoosioht. Narkootikumide mõju on ettearvamatu ning eriti ettearvamatuks teeb selle eri ainete segamini või koos alkoholiga tarvitamine.»

Abiteenused

112 – kui kahtlustad kellelgi üledoosi või mürgistust, võta kohe ühendust kiirabiga

631 4300 – psühholoogiline kriisinõustamine (E–N kella 15–19, R kella 15–18)

655 8088 – emotsionaalse toe telefon eesti keeles (kella 19–7)

655 5688 – emotsionaalse toe telefon vene keeles (kella 19–7)

peaasi.ee – vaimse tervise veebinõustamine

narko.ee – sealt leiab tarvitamise vähendamiseks ja loobumiseks mitmeid abiteenuseid, sh raviteenuseid sõltuvuse korral ja nõustamisteenuseid, kui sõltuvus pole veel välja kujunenud

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles