Vallandatud kaitseväelaste kaebused tuleb kohtutel siiski menetlusse võtta (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikohtu halduskolleegiumi esimees Ivo Pilving rõhutas, et riigikogu eilsed määrused on siiski esialgsed.
Riigikohtu halduskolleegiumi esimees Ivo Pilving rõhutas, et riigikogu eilsed määrused on siiski esialgsed. Foto: Remo Tõnismäe

Eile avaldatud riigikohtu määrustest selgus, et kohtud on seni eksinud, kui on liiga kergekäeliselt vaktsineerimisnõuetega seonduvad kaebused menetlemata jätnud: riigikohtu hinnangul tuleb kaitseväes kehtestatud vaktsineerimisnõude asjus esitatud kaebused siiski sisuliselt läbi vaadata.

Kuu alguses pöördus hulk kaitseväelasi kohtusse, kuna neid ähvardas end koroonaviiruse vastu vaktsineerimata jätmise tõttu ametist vabastamine. Taotleti nii kaitseväe juhi Martin Heremi käskkirja tühistamist kui ka esialgset õiguskaitset ametist vabastamisele. Kohtud ei võtnud kaebusi menetlusse ning vahepeal lasti kaitseväelased ametist lahti.

Küll aga jõudsid kaebused lõpuks riigikohtu lauale, mille halduskolleegium leidis, et kohtud on siinkohal eksinud.

«Tegemist on tõsiste asjadega: elu, tervise ja kehalise puutumatuse, riivega ennekõike. Õigusriik ei saa lubada olukorda, et kohtuuks lüüa sellistes asjades kinni, kuni inimene on ametist lahti tehtud,» selgitas halduskolleegiumi esimees Ivo Pilving. Riigikohtu hinnangul ei ole kaitseväe vaktsineerimisnõudes ilmselgeid probleeme, kuid teenistujate kaebuste täpsemate detailidega peavad kohtud nüüd edasi tegelema. Halduskolleegiumi esimees rõhutas, et on oluline, et sedalaadi vaktsineerimisnõudeid saab vaidlustada ja ennekõike ennetavalt. «Inimene ei pea ootama enda lahtilaskmist, tal on võimalik juba ennetava kaebusega vaktsineerimisnõudeid vaidlustada,» rääkis Pilving.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles