Austraalia politseinikud saabusid Saalomoni Saarte pealinna

Copy
Tulekahjud Honiaras.
Tulekahjud Honiaras. Foto: Zfm Radio/Scanpix

Austraalia politseinikud saabusid öösel Saalomoni Saarte pealinna Honiarasse ja kindlustasid kriitilise tähtsusega infrastruktuuri sealses väga muutlikus ja pingelises olukorras, teatasid reedel Canberra võimuesindajad.

«Kakskümmend kolm Austraalia föderaalpolitseinikku lähetati kohe eile, nad on juba Honiaras kohapeal, täna lähetatakse veel umbes 50 korrakaitseametnikku,» sõnas Austraalia siseminister Karen Andrews meediakanalile Sky News.

«Olukord on seal väga muutlik ja pingeline. Hetkel teame, et rahutused on viimase paari päeva jooksul eskaleerunud,» lisas Andrews.

Austraalia teatas neljapäeval politsei ja sõjaväe rahuvalvejõudude kiirest saatmisest Saalomoni saartele, lootes maha rahustada kaks päeva pealinnas kestvad rahutused, mille eesmärk on kukutada valitsus.

«Meie eesmärk on tagada seal stabiilsus ja julgeolek ning tavapäraste põhiseaduslike protsesside toimimine,» ütles Austraalia peaminister Scott Morrison.

Missioonil osaleb üle 100 politseiniku ja sõduri ning Morrisoni sõnul on see lähetus «nädalate küsimus». Morrison lisas, et abipalve on saabunud Saalomoni saarte peaministrilt Manasseh Sogavarelt.

Austraalia rahuvalvajate ülesandeks on kaitsta elutähtsat taristut ning nad jäävad Saalomoni saartele mitmeks nädalaks.

«Austraalia valitsus ei kavatse sekkuda saarte siseasjadesse, see on nende endi otsustada,» kinnitas peaminister.

Protestijad püüdsid kolmapäeval hõivata parlamendihoonet, et Sogavare võimult kõrvaldada ning neljapäeval rahutused jätkusid. Meeleavaldajad eirasid kolmapäeval kehtestatud liikumiskeeldu ning tulid uuesti tänavatele.

«Jõugud liiguvad ringi, (olukord) on väga pingeline,» ütles üks anonüümseks jäänud kohalik elanik uudisteagentuurile AFP.

Kohalik meedia teatas rüüstamistest ja politsei kasutas pisargaasi.

Sotsiaalmeediasse postitati fotosid pealinnast tõusvast suitsust ning teatati, et rünnaku alla on langenud hiinlastele kuuluvad ärid.

Peaminister Sogavare nimetas rahutusi «kurvaks ja kahetsusväärseks sündmuseks, mille eesmärk on kukutada demokraatlikult valitud valitsus».

Ta hoiatas, et rahutuste korraldajad võetakse vastutusele ning saavad seaduse kogu ranguses karistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles