Saalomoni Saartel jätkusid vägivaldsed rahvarahutused

Copy
Süüdatud pood Honiaras.
Süüdatud pood Honiaras. Foto: STEWART K/Scanpix

Märatsejad süütasid Saalomoni Saarte pealinnas Honiaras reedel taas hooneid ja rüüstasid ärisid, teatas sündmuskohal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Tegemist on juba kolmandat päeva vältava poliitilise vägivallaga riigis, kuhu Austraalia on saatnud appi rahuvalvajad.

AFP reporteri kirjeldusel osalesid vägivallakeerises tuhanded inimesed, kellest mõned kandsid kirveid ja nuge.

Kõige rohkem on saanud kannatada hiinlaste linnaosa ja keskne äripiirkond.

Hiinalinnas süüdati suur ladu, mis põhjustas tugeva plahvatuse, mille järel põgenesid paljud inimesed paanikas sündmuskohalt.

Austraalia esimesed politseinikud saabusid öösel Honiarasse ja kindlustasid kriitilise tähtsusega infrastruktuuri sealses väga muutlikus ja pingelises olukorras, teatasid reedel Canberra võimuesindajad.

«Kakskümmend kolm Austraalia föderaalpolitseinikku lähetati kohe eile, nad on juba Honiaras kohapeal, täna lähetatakse veel umbes 50 korrakaitseametnikku,» sõnas Austraalia siseminister Karen Andrews meediakanalile Sky News.

«Olukord on seal väga muutlik ja pingeline. Hetkel teame, et rahutused on viimase paari päeva jooksul eskaleerunud,» lisas Andrews.

Austraalia teatas neljapäeval politsei ja sõjaväe rahuvalvejõudude kiirest saatmisest Saalomoni saartele, lootes maha rahustada kaks päeva pealinnas kestvad rahutused, mille eesmärk on kukutada valitsus.

Missioonil osaleb üle 100 politseiniku ja sõduri ning Morrisoni sõnul on see lähetus «nädalate küsimus». Morrison lisas, et abipalve on saabunud Saalomoni saarte peaministrilt Manasseh Sogavarelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles