Peagi võivad ilmselt ühist perekonnanime kanda ka inimesed, kes abielus ei ole (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Paar kätest kinni hoidmas. Foto on illustreeriv.
Paar kätest kinni hoidmas. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Kui valitsusele saadetud eelnõu seaduseks saab, võivad ühise perekonnanime võtta ka kooselulepingu sõlminud paarid: kuigi kooselu eelnõus ei mainita, tuuakse see seletuskirjas välja kui piisavalt mõjuva põhjusena nime vahetamiseks, vahendab ERRi uudisteportaal

Esimest korda tutvustas siseministeerium nimeseaduse eelnõu 2019. aastal, mille üheks põhjuseks oli see, inimesed saaksid vaba valiku läbi võtta oma elukaaslase nime, kuid eelnõu on pärast erinevaid skandaale toppama jäänud. 

Selle aasta veebruaris alustas uus siseminister Kristian Jaani taas läbirääkimistega: «Mina arvan, et kui meil on selline võimalus loodud, et inimesed saavad sõlmida kooselulepinguid ja kooselulepingute sõlmimisel ei mängi ju ka sugu mitte mingisugust rolli, siis mina ei näe neid murekohti, et inimesed ei võiks võtta endale ühist nime».

Jaaniga nõustub ka sotsiaalministeeriumi võrdsuspoliitika osakonna juhataja Liina Kanter: «Sotsiaalministeeriumi soov on see, et inimesed, kes elavad koos, saaksid kanda soovi korral ühist perekonnanime».

Jaani rõhutas, et lõpliku otsuse langetab siiski parlament ning eelnõus toodu on siseministeeriumi ettepanek. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles