Uus koroonatüvi vajab veel uurimist

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
LAVis ja mujal Lõuna-Aafrikas levib uus, koroonaviiruse omikrontüvi ning mitu riiki on juba keelanud lennud sealt. Pildil maskistatud mannekeen LAVis Soweto tänaval.
LAVis ja mujal Lõuna-Aafrikas levib uus, koroonaviiruse omikrontüvi ning mitu riiki on juba keelanud lennud sealt. Pildil maskistatud mannekeen LAVis Soweto tänaval. Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) teadlased avastasid uue koroonaviiruse tüve, mille maailma terviseorganisatsioon ristis omikroniks. Paar nädalat kulub selle leviku võimalike tagajärgede mõistmiseks, ent juba on riigid hakanud Lõuna-Aafrikast tulnud reisijate ees piire sulgema.

Meie teadlased manitsevad ettevaatusele, kuid soovitavad hoiduda ülereageerimisest. Terviseamet soovitab kõigil välisriigist Eestisse saabujatel teha PCR-test, olenemata sellest, kas tullakse riskiriigist või mitte. Eelkõige tuleks praegu aga vältida LAVi külastamist.

«Praegu teadaoleva põhjal on raske öelda, mida uus tüvi Eestile kaasa toob,» lausus terviseameti meediasuhete spetsialist Merilin Vernik. Lõuna-Aafrika koroonaproovides on suure osakaalu hõivanud uus viirusevariant B.1.1.529 ja Verniku sõnul on tekkinud kahtlus, et omikrontüvi võib olla hakanud levima tervel mandril.

Teadusnõukoja juhi Irja Lutsari sõnul Eestis veel muretsema ei pea, aga tähelepanelik tuleb olla. «Esimesed teated uuest Botswana tüvest tulid eelmise nädala lõpus Lõuna-Aafrikast, Hongkongist ja Singapurist. Nüüd on seda mutatsiooni leitud juba rohkemates riikides.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles