Nii kapo kui Teinonen peavad kohtukulud ise tasuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Teinonen.
Risto Teinonen. Foto: Lauri Kulpsoo.

Tallinna halduskohus jättis rahuldamata kaitsepolitsei taotluse mõista nende kohtukulude katteks natsismilembusega tuntud soomlaselt Risto Teinonenilt välja ligi 84 000 krooni.

Halduskohus leidis reedel, et nii kaitsepolitsei kui ka Teinonen peavad oma kohtukulud ise kandma.

Kaitsepolitsei komissar Andres Kahar ütles, et kaitsepolitsei kaalub halduskohtu otsuse vaidlustamist Tallinna ringkonnakohtus.

Kaitsepolitseiamet tellis Teinoneni kaebuse tõttu nende vastu advokaadibüroolt Glikman ja Partnerid õigusabi, mis läks ametile maksma 83 781 krooni ja 20 senti.

«Kaitsepolitsei kohustuseks on põhiseadusliku korra kaitse ja avalikkuse hoiatamine sellega seotud riskifaktoritest, ent ameti juristid, kes on enam spetsialiseerunud kriminaalõigusega seotud harudele, ei ole ega peagi olema spetsialiseerunud kaebaja poolt algatatud spetsiifilisele, au ja väärikuse kaitsega seotud õigusvaidlusele,» ütles Kahar.

Kahari sõnul ei ole ameti jaoks otstarbekas spetsiaalselt sellisele erilaadsele vaidlusele spetsialiseerunud juristide töölevõtmine.

«Seetõttu leidsime, et õige lahendi saavutamise huvides on ainuvõimalik kasutada analoogilistes asjades kogemust omava advokaadibüroo abi,» märkis Kahar.

Kuigi Teinonen loobus halduskohtusse esitatud kaebusest, peab kaitsepolitseiamet õigeks oma kohtukulude hüvitamise nõudmist Teinonenilt.

Teinoneni sõnul on kaitsepolitseiametil ka endal juristid, kellele maksumaksjad nagunii palka maksavad, ning seega on advokaadibüroole kulutuste tegemine põhjendamatu.

Teinoneni väitel pidi ta oma kaebusest kaitsepolitsei vastu loobuma, sest tema advokaat ei soovinud teda selles kohtuasjas hirmu tõttu kaitsepolitsei ees enam esindada.

Teinonen ei olnud nõus oma advokaadi nime avaldama. «Lubasin advokaadile, et ma tema nime ei avalda,» kinnitas Teinonen.

Teinonen kaebas kaitsepolitsei kohtusse, kuna amet nimetas teda oma aastaraamatus võõramaalasest seiklejaks, kes käitub nagu mõjuagent.

Kaitsepolitsei märkis aastaraamatus, et ohtlikuks tendentsiks võib pidada natsionaalsotsialismi ideede levitamise katseid.

«Eestis on nende ideede propageerijaks siia elama asunud soomlasest seikleja Risto Mikael Teinonen, kes end eesti rahvuslaseks nimetab. Tema ümber kogunenud noored ei küsi, miks õpetab natsionaalsotsialismi oma sünnimaa kodakondsusest loobunud inimene, kes on probleemide tekkimisel valmis asukohariiki vahetama,» märkis kaitsepolitsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles