Lutsar: uus tüvi viitab, et koroonaviirus võitleb ellujäämise nimel (24)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Viroloog ja teadusnõukoja juht Irja Lutsar.
Viroloog ja teadusnõukoja juht Irja Lutsar. Foto: Madis Veltman

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar rääkis Kuku raadio otsesaates «Kuku pärastlõuna», et seoses koroonaviiruse uue, omikrontüvega tuleks eeskätt testida vaktsineerimata inimestel. Seda, et koroonaviirus peatselt kadumas oleks, professor ei usu. 

«Testima peaks ennekõike need, kes on vaktsineerimata või kellel on tõhustusdoosist möödas rohkem kui kuus kuud,» vastas Lutsar küsimusele, kuidas tuleks uue tüve levikul käituda. Testida tuleks Lutsari sõnul sõltumata uute koroonaviiruse tüvede tekkest.

Lutsari sõnul pole tõenäoline, et tuleb selline tüvi, mis üldse vaktsiinidele ei allu või mille eest antikehad kaitset ei paku. «Kui ta on niisugune tüvi nagu eelmine Lõuna-Aafrika tüvi oli, siis see tüvi ei suutnud kunagi valdavaks populatsiooniks saada ega kiiremini levida kui alfa- või deltatüvi,» märkis ta. 

Paanika meid Lutsari sõnul ei aita. «Need kõik koroonareeglid, mis me oleme juba omaks võtnud, kehtivad ka omikrontüve kohta,» sõnas ta. 

Koroonaviiruse maailmast kadumisele Lutsari hinnangul loota niipea ei tasu: «Me jäämegi lainetama.» Uue viirusevariandi tekkimine viitab sellele, et viirus võitleb ise ka väga selle nimel, et kuidagi maailmas ellu jääda, nentis Lutsar. 

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles