Ustimenko üritab jätkuvalt saavutada Venemaa vanglasse üleviimist

BNS
Copy
Juri Ustimenko
Juri Ustimenko Foto: Margus Ansu

Sarimõrvar Juri Ustimenko üritab taas kohtu abil saavutada enda üleviimist mõnda Venemaa vanglasse eluaegase vanglakaristuse jätkamiseks.

Tartu vanglas karistust kandev 40-aastane Juri Ustimenko taotleb Tartu halduskohtult justiitsministeeriumi otsuse tühistamist ja ministeeriumi kohustamist väljastama Venemaale dokumendid, et ta saaks karistuse kandmist seal jätkata.

Ustimenko leiab kaebuses, et justiitsministeerium keeldus põhjuseta dokumentide Venemaale väljastamisest.

Halduskohus vaatas Ustimenko kaebuse läbi kirjalikus menetluses ning teeb otsuse teisipäeval.

Viimati tegi halduskohus Ustimenko sarnases kaebuses otsuse kevadel, kui jättis Venemaa kodanikust Ustimenko kaebuse rahuldamata. Ka toona tahtis Ustimenko justiitsministri otsuse tühistamist ning kohustada ministeeriumit väljastama talle dokumendid tema Eestist välja saatmiseks.

Ustimenko eesmärk on pääseda karistust kandma Venemaale, sest seal võib talle terendada enne tähtaega vanglast vabastamine oluliselt varem kui Eestis.

Nimelt saab ta Eestis enda enne tähtaega vanglast vabastamist taotleda alles 2032. aastal, kuid Venemaal saaks ta seda taotleda juba järgmisel aastal.

Ustimenko oli kohtu ees viimati 2019. aastal, kui kohus mõistis talle vanglas toimepandud kuritegude eest üheksa-aastase vanglakaristuse, mis loeti kaetuks tema eluaegse vangistusega.

Ustimenko ja tema sõbra Dmitri Medvedevi 2002. aasta veebruarist maini Eestis ja Lätis toimunud kuritegudes kaotas elu seitse ning sai vigastada kuus inimest.

Süüdistuse kohaselt tappis Ustimenko Eestis viis ja Lätis ühe inimese ning ühe mõrva pani toime Medvedev, kes ise hukkus hiljem tulevahetuses Läti politseinikega.

Koos Ustimenko ja Medvedeviga osales röövimistes ka Ida-Virumaalt pärit Valentin Oleinikov, kelle Ustimenko ja Medvedev hiljem tapsid.

2002. aasta mais põgenes Ustimenko Eestist Poolasse, kuid tabati seal ning anti sama aasta 12. novembril Eestile välja.

Ustimenko eluks ajaks vangi mõistmine jõustus 2004. aasta detsembris, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja kaebust arutusele.

Ustimenko karistusaja algust arvestatakse tema kinnipidamisest 2002. aasta 12. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles