Valitsus kehtestab riskiriikidest saabujatele testimiskohustuse (2)

Copy
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Covid testi järjekorras.
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Covid testi järjekorras. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Valitsus kehtestab alates 1. detsembrist testimiskohustuse kõigile inimestele, kes saabuvad Eestisse riikidest, kus on kõrgendatud risk nakatuda koroonaviiruse omikrontüvega. Testimine on Eesti elanikele tasuta. 

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus on nimetanud omikroni riskiriikideks 8 Lõuna-Aafrika piirkonna riiki: Lõuna-Aafrika Vabariik, Botswana, Malawi, Lesotho, Svaasimaa, Namiibia, Mosambiik ja Zimbabwe. Epidemioloogilistel põhjustel lisas terviseamet Eesti seisukohalt riskiriikide nimekirja ka Egiptuse ja Türgi.

Kõikidest nendest riikidest saabudes muutub testimine alates kolmapäevast kohustuslikuks, sõltumata, kas Eestisse tullakse lennureisiga, maa või mere kaudu.

Esialgu kehtib piirang kaks nädalat, kuni 15. detsembrini (kaasa arvatud). 

Testi või jää eneseisolatsiooni

Omikrontüve riskiriikidest saabujad peavad testima või jääma isolatsiooni. 

Isolatsiooni ei pea jääma viimase 12 kuu jooksul vaktsineeritud või viimase kuue kuu jooksul viirust läbi põdenud inimesed, kui nad teevad viivitamata pärast riiki saabumist PCR-testi ja saavad negatiivse tulemuse.

«Valitsus tegi oma otsused täna valguses, et tõkestada selle tüve jõudmist Eestisse ja anda rohkem aega täpse info saamiseks. Testimiskohustus mainitud riikidest saabujaile kehtib nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestele. Oleme suurendanud testimisvõimekust lennujaamas ja sadamates, et riiki saabujad saaksid testida kohe või siis hiljem 48 tunni jooksul pärast riiki saabumist ja seni eneseisolatsioonis püsides,» rääkis Postimehele töö- ja terviseminister Tanel Kiik (Keskerakond).

«Omikrontüve on tuvastatud eelkõige kaheksas Lõuna-Aafrika piirkonna riigis. Hurgharda ja Sharm el Sheik on nendest piisavalt kaugel. Praegu ei ole ükski riik keelanud lende Põhja-Aafrikast ja seda ei plaani ka meie. Tõsi, seoses üldise epidemioloogilise olukorraga Egiptuses, testimise kohustus tuleb,» lisas peaminister Kaja Kallas (Reformierakond).

Inimesed, kes ei ole vaktsineeritud või viirust läbi põdenud, saavad 10-päevast isolatsiooni testimisega lühendada. Selleks tuleb teha esimene PCR-test viivitamata pärast Eestisse saabumist ja kordustest mitte varem kui kuuendal päeval. Kui mõlema testi tulemus on negatiivne, saab naasta tavapärase elu juurde.

Kuni negatiivse testitulemuse teadasaamiseni tuleb nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestel viibida oma elukohas või püsivas viibimiskohas.

Kui inimene pole nõus riskiriigist saabudes end koroonaviiruse suhtes testima, peab ta jääma 10 päevaks eneseisolatsiooni.

Testi saab teha lisaks lennujaamale kõigis teistes koroona testimispunktides: https://koroonatestimine.ee/testimispunktid/

Testimise nõue kehtib kõikidele reisijatele ega sõltu Eestisse saabumise viisist. Eestit transiitriigina läbivatele inimestele testimis- ja isolatsioonikohustus ei laiene.

«Valitsuse korralduse eesmärk on piirata uue omikrontüve laialdast levikut, kuni oleme saanud rohkem teaduspõhist infot selle uue tüve kohta,» teatas valitsus, lisades, et uue tüve ohtlikkuse kohta oodatakse veel täiendavat infot.

Reisijate uusi kohustusi ja võimalikke lennupiiranguid kommenteerib GetYet Airlines'i, mis teenindab koos lennufirmaga Smartlynx Egiptuse tšarterlende, kommunikatsioonijuht Agnė Gaidamavičiūtė:

Hetkel teostame TUI Balticsi tellimusel lende Tallinnast Egiptusesse. Lisaks teenindame lende Vilniusest ja Riiast Egiptusesse. Seetõttu jälgime ka teistes riikides Covid-ennetuse ja reisipiirangute uuendusi. Hiljuti avastatud uued viirusmutatsioonid on meie ettevõttele uueks ohuks. Kui peaksid kõne alla tulema lennupiirangud, ei saa me hetkel hinnata kahju suurust Egiptuse lendude tühistamise korral. Sõltub lennureisi piirangutest ja nende kestusest. Hurgada ja Sharm al Sheik on reisijate seas populaarsed sihtkohad – meie lennud on täiesti täis broneeritud. Loodetavasti testimiskohustus reisijate arvu vähenemist kaasa ei too.

«Samuti on vaktsineerimine olulisem kui kunagi varem. Kes veel pole vaktsineerinud, on viimane aeg seda teha, ning kel ootab ees tõhustusdoos, on soovitus see esimesel võimalusel ära teha. Meie suurem eesmärk on läbi viiruse leviku tõkestamise hoida ühiskond maksimaalselt avatuna ka edaspidi,» märkis valitsus. 

Kui riskiriikidest tulles on testimine isolatsiooni vältimiseks või lühendamiseks kohustuslik, siis teistest riikidest saabudes soovitab valitsus tungivalt teha reisilt tulles siiski PCR-test.

11. novembril tuvastati Botswanas ja 14. novembril Lõuna-Aafrika Vabariigis uus koroonaviiruse variant B.1.1.529, mis nimetati omikroniks. Omikrontüvel on kokku rohkem mutatsioone kui viiruse deltatüvel just nendes piirkondades, mis on seotud viiruse leviku ja taasnakatumisega.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) peab omikroni muret tekitavaks viirustüveks. Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) soovitas 29. novembril Euroopa Liidu liikmesriikidel teha omikroni riskiriikidest saabujatele PCR-test nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestele ja kehtestada piiriületajatele 7–14 päeva kestev karantiinikohustus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles